Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί για το ασφαλιστικό

0
7

 

Στη Δικαιοσύνη προτίθενται να προσφύγουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι για την κατάργηση της ρύθμισης που έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους (μετά την 1η Ιανουαρίου 1993) του Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η ρύθμιση αφορά περίπου 6.000 δικηγόρους, 20.000 μηχανικούς και 7.000 γιατρούς.

«Με την κατάργηση αυτή, περίπου 20.000 μηχανικοί που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση βγαίνουν ξανά εκτός επαγγέλματος. Καταλαβαίνετε επίσης ότι αυτό ήταν μέτρο που έφερε και αύξηση στην εισπραξιμότητα του Ταμείου, μία αύξηση που υπολογίζεται περίπου στο 15% και έφερε στο Ταμείο 9,5 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η κατάργηση της εκτός από όλα αυτά, τα οποία θεωρούμε παράλογα, βγάζει ξανά εκτός επαγγέλματος 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς. Θα κάνουμε άμεσα ενέργειες προσφυγής με όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

«Σκοτώνουν τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας. Οι νέοι γιατροί έχουν φύγει ήδη στο εξωτερικό και το 25% είναι άνεργοι. Ζητούμε από αυτούς να πληρώσουν χρήματα, που δεν έχουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Θεωρούμε ότι είναι ένα ατόπημα, εναντίον του οποίου ενωμένη η επιστημονική κοινότητα της χώρας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μέσα από τις δικαστικές αρχές, καταρχήν της χώρας και κατά δεύτερον, όπου αλλού. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα στη νέα γενιά των επιστημόνων που εμείς ως φορείς δεν θα αφήσει να συμβεί» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, το νέο καθεστώς έχει και αναδρομικότητα.

Κύκλοι του υπ. Εργασίας πάντως αναφέρουν ότι το ζήτημα εξετάζεται εν όψει του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί εντός Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here