Στην Αθήνα ο Ρέγκλινγκ συναντά τον Τσακαλώτο

0
9

 

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα συναντηθεί στις 10.15 το πρωί, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μετά την συνάντησή τους στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομίας, οι δύο άνδρες θα προβούν σε συνέντευξη τύπου

Στο μεταξύ, μετά και την τυπική έγκριση από το ΔΣ του ESM για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, το «βλέμμα» είναι πλέον στραμμένο στην ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, καθώς ο όρος που είχε θέσει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί.

Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.

H επαναφορά του waiver, αναμένεται να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here