Στην ταινία «Mustang» το βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου

0
8

 

                Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς απένειμε το βραβείο LUX στην ταινία Mustang (Οι Ατίθασες) που είναι συμπαραγωγή τριών χωρών: Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας.

Οι δύο άλλες ταινίες φιναλίστ για το βραβείο ήταν: η ταινία «Mediterranea» του Jonas Carpignano (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ) που ήρθε δεύτερη και η ταινία «The Lesson» («Μάθημα») των Kristina Grozeva και Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα).

Η τουρκικής καταγωγής νικήτρια του βραβείου LUX, σκηνοθέτης Ντενίζ Γκαμζέ Εργκούβεν, η οποία ζει στη Γαλλία, ευχαρίστησε την Ολομέλεια του ΕΚ και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία αυτή του βραβείου LUX που έφερε ως φιναλίστ τρεις ταινίες που θέτουν πολλά ερωτηματικά για την κοινωνία μας και μας φέρνουν σε επαφή με τα βαθύτερα βιώματά μας, για το πώς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, καθώς επίσης και με διάφορα συναισθήματα, όπως αυτό της αδελφότητας. Με το βραβείο αυτό θα ενισχυθεί η συμβολή τέτοιων ταινιών», υπογράμμισε η σκηνοθέτης.

Με την ευκαιρία της απονομής, ο Μάρτιν Σούλτς ανέφερε ότι από το 2007, το βραβείο LUX «άνοιξε μεγάλες προοπτικές για μεγάλες ταινίες». Έφερε ως παράδειγμα την περυσινή απονομή στην ταινία «IDA», που μετά το βραβείο LUX τιμήθηκε και με Όσκαρ.

«Στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το βραβείο LUX, είναι να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή. Σε μια τέτοια περίοδο μεγάλων αλλαγών, έχει μεγάλη σημασία μια ιδιαίτερη θεσμική υποστήριξη, όπως η δική μας, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους πολιτιστικούς και πολυμορφίας» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here