Στην τελική ευθεία για συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

0
7

 

Euroworking Group με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής με αντικείμενο την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η απογευματινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσει στην καταβολή της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι εντός των επόμενων δύο ωρών θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, το «κουαρτέτο» δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ’ ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here