Στήριξη Πιτέλα στην Ελλάδα και επικρίσεις κατά Ε.Ε. για το προσφυγικό

0
6

 

«Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της» δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο Euractiv.
Μάλιστα, επέκρινε άλλα κράτη-μέλη για αδιαφορία τα προηγούμενα χρόνια.

«Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν» σημείωσε και τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής.

«Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα» επισημαίνει.

Ο Ιταλός σοσιαλιστής πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.
«Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;» διερωτήθηκε.

Ο Τζ. Πιτέλα υποστήριξε ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού και απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη-μέλη.
«Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here