Στίγκλιτς: Η Ελλάδα εκτός από τη λιτότητα πρέπει να σηκώσει και το βάρος του προσφυγικού

0
3

 

Η Ελλάδα η οποία σχεδόν στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας πρέπει τώρα να σηκώσει ακόμη και το κόστος της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Αμερικανός οικονομόλογς Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βιέννη, στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNIDO.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια αποδοχή προσφύγων σε χώρες με μεγάλη ανεργία, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, θα αύξανε ακόμη περισσότερο την ανεργία, ενώ παρέπεμψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, όπως σημείωσε, υπάρχει «κρυφή ανεργία» με το «ρεαλιστικό» ποσοστό της να βρίσκεται σχεδόν στο 12%, ενώ το μέσο εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό, τι πριν από 20 χρόνια.

«Οι φτωχοί μπορεί μεν να εργάζονται, αλλά το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό, ενώ σε εκείνους με χαμηλή κατάρτιση το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται στο μεταξύ σε πτώση», τόνισε ο Αμερικανός νομπελίστας, ο οποίος αναμένει μια παρόμοια εξέλιξη και στην Ευρώπη.

Ο ίδιος σημείωσε, πως, για παράδειγμα, μπορεί η Ισπανία να ανακάμπτει, ωστόσο πληρώνει για αυτό ένα μεγάλο τίμημα, καθώς τα μέσα εισοδήματα βρίσκονται στο μεταξύ πολύ χαμηλότερα απ΄ ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης.

Μιλώντας, εξάλλου, σήμερα στη Διάσκεψη της UNIDO στη Βιέννη, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε πως η πολιτική της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας Fed όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς αποδείχθηκαν ως μη βιώσιμες και διότι έχουν δημιουργήσει ανισότητα και προβλήματα σε άλλες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here