Στην Αφγανή Σακένα Γιακούμπι το βραβείο WISE (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
11

 

Στην Αφγανή Σακένα Γιακούμπι απονεμήθηκε φέτος το βραβείο WISE για την προαγωγή της εκπαίδευσης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Η Γιακούμπι ίδρυσε το Ινστιτούτο Μάθησης του Αφγανιστάν (AIL) το 1995, παρέχοντας εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα σε καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν. Παράλληλα έστησε σε σπίτια κρυφά σχολεία, τα οποία έκλεισαν όταν οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν από την εξουσία το 2001. Έκτοτε, το ινστιτούτο διεύρυνε το έργο του, βοηθώντας 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλά κορίτσια, σε αγροτικές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον οργανισμό World Innovation Summit for Education (WISE).

«Η βράβευση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για το Αφγανιστάν», δήλωσε η Γιακούμπι παραλαμβάνοντας το βραβείο στην Ντόχα του Κατάρ. «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στο Ινστιτούτο και σε όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά στα οποία μορφώνουμε», πρόσθεσε.

Στην τελετή απονομής ήταν παρούσα η Πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η οποία εκφώνησε ομιλία για να τιμήσει το έργο της Γιακούμπι.

«Χάρη σε αυτό το βραβείο, ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εκπαίδευση σε περισσότερους Αφγανούς, δίνοντας τους ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουν τις ζωές τους ό,τι και αν αντιμετωπίζουν», είπε η Γιακούμπι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here