Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Κουρουμπλής: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό

0
24

 

Συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας όσο και οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ίδια πρωτοβουλία.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο ιστορικό του περιστατικού και τόνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση, ενώ επεσήμανε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Όπως υπογράμμισε η απορρύπανση γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα και δεν θα υπάρξει καμία χημική παρέμβαση, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην κλήση ευρωπαϊκού μηχανισμού.

«Βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου για να συζητήσουμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Πρόκειται για ένα ατύχημα που μας έχει ανησυχήσει και στεναχωρήσει όλους και μας έχει βάλει σε προβληματισμό για τις συνθήκες που συνέβη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όλες οι ελεγκτικές αρχές και η δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεργασία ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» είπε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Από την πρώτη στιγμή που ο θάλαμος επιχειρήσεων έλαβε την πληροφορία για τη βύθιση πλοίου στις 02:41 τα ξημερώματα Κυριακής. Στις 5:30 έφτασε απορρυπαντικό σκάφος στο σημείο και στις 6:10 ήρθε mail στο υπουργείο ότι έχει ανατεθεί σε εταιρεία η στεγανοποίηση του πλοίου. Το ξημέρωμα κατέβηκαν οι δύτες και ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης φρακτών. Στις 10 παρά 20 είχε ολοκληρωθεί η τοποθέτηση φράχτη γύρω από το ναυάγιο. Στις 10 η ώρα ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου η οποία διήρκεσε δύο και πλέον ημέρες. Την Τρίτη ημέρα εμφανίστηκε η πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή του Πειραιά. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η προσπάθεια απορρύπανσης και με τους 15 σταθμούς απορρύπανσης των δυνάμεων του λιμενικού. «.

Όπως επεσήμανε: «Ένα στοιχείο που πρέπει να θέσω υπόψη σας είναι πως η απορρύπανση γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα και δεν θα υπάρξει καμία χημική παρέμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης είπε από τη ΔΕΘ πως καθυστερήσαμε να καλέσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Συγγνώμη αλλά δεν ενημερωθήκατε σωστά. Καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τη συνδρομή του ευρωπαϊκού σκάφους αλλά ήταν σε αποστολή. Μόλις την ολοκλήρωσε ξεκίνησε να επιχειρεί στο Σαρωνικό και πλέον είναι δεσμευμένο από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήρθε κανένα κόμμα στον θάλαμο επιχειρήσεων να δει τα σήματα.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία. Μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε με επιχειρήματα ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί πως οι Δήμοι και οι Περιφέρεις και η Πολιτική Προστασία θα μπορεί πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις. Πιστεύω πως ήμασταν αποτελεσματικοί και θα κριθούμε στο τέλος της ημέρας. Πιστεύω πως σε έναν μήνα με 40 ημέρες το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Έγινε ότι μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here