Στην Τουρκία Αμερικανοί για την υπόθεση Γκιουλέν

0
7

 

Στην Τουρκία καταφθάνουν Αμερικανοί ειδικοί προκειμένου να εξετάσουν τις κατηγορίες εναντίον του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και κατά πόσοσ στοιχειοθετείται η υπόθεση έκδοσής του στη χώρα του.

Την ώρα που στην Τουρκία συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg, μεταδίδουν ότι τις επόμενες μέρες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποστείλει στην Τουρκία ομάδα νομικών για να εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος του εξόριστου ιμάμη.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, την Πέμπτη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι : «Ζήτησα προσωπικά από τον Ομπάμα πριν από ένα χρόνο να εκδώσει τον Γκιουλέν. Του το ζήτησα πάλι ύστερα από τα τελευταία γεγονότα. Τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα πρέπει να κάνει το έργο του εταίρου δυσκολότερο».

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις αμερικανικές Αρχές για την έκδοση του Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος. Έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στις αμερικανικές αρχές κουτιά μας φακέλους με υπεραρκετό, όπως θεωρεί, αποδεικτικό υλικό για την ενοχή του Γκιουλέν.

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ζήτησε την έκδοση του «αρχιτρομοκράτη» Γκιουλέν. «Κάντε ό,τι είναι αναγκαίο και συλλάβετέ τον προσωρινά. Μην του προσφέρετε καταφύγιο στη χώρα σας. Για μας η ενοχή του είναι καθαρή, όπως το φως της ημέρας», είπε μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες στην Άγκυρα. Στο θέμα του Γκιουλέν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου δήλωσε ότι «τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι ο Γκιουλέν είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να τον εκδώσουν γιατί αλλιώς θα δημιουργήσουν προστριβές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ουάσινγκτον στέλνει ομάδα νομικών στην Τουρκία για το θέμα του Γκιουλέν, ενώ στις 24 Αυγούστου έρχεται στην Άγκυρα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Όμως η τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση στο εσωτερικό για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν δεν φαίνεται να συγκινεί άμεσα τους Αμερικανούς για να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης. Μάλιστα το ξένο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση Γκιουλέν, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι αν και τελικά οι ΗΠΑ θα εκδώσουν τον Γκιουλέν, η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και θα πάρει πολύ χρόνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here