Στις καλένδες παραπέμπουν Ευρωπαίοι την αξιολόγηση – Δε βιαζόμαστε λέει ο Ντάισελμπλουμ

0
6

 

«Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup δίνοντας νέα διάσταση στις πρόσφατες δηλώσεις περί συμφωνίας μέχρι το Πάσχα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσον Αθήνα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Χαρακτηριστικά και ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρεται να είναι κοντά, ο επικεφαλής του Eurogroup αφού δήλωσε την Πέμπτη ότι στόχος του είναι να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα είπε σήμερα (Παρασκευή) «κανείς δεν έχει θέσει υποχρεωτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά αρκετών δύσκολων μέτρων.

O κ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένει «μία ακόμη ελληνική κρίση» και ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί κατά πόσο Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Τις πόρτες ορθάνοιχτες για παράταση των διαπραγματεύσεων με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο άφησε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Μιλώντας ανώνυμα ανέφερε «Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται έως τον Ιούλιο».
Ο συλλογισμός του βασίζεται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο όρο της συμφωνίας μια γενναία μείωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο πρέπει να γίνουν οι κρίσιμες πληρωμές προς την ΕΚΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here