Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά ο Στ. Θεοδωράκης

0
4

 

Κάλεσμα στους ευρωπαϊκούς λαούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος επισκέφθηκε με στελέχη και μέλη της Κοινότητας Νέων του Κινήματος, το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού περιηγήθηκε στο Κέντρο, μπήκε στις σκηνές των προσφύγων και συζήτησε μαζί τους για όλα αυτά που έζησαν αλλά και για αυτά που περιμένουν. Το μόνιμα επαναλαμβανόμενο ερώτημα των προσφύγων από την Συρία είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να κατευθυνθούν στην Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι ήδη ένα μήνα στην Ελλάδα και πλήρωσαν από 600 μέχρι 1000 δολάρια ο καθένας στους διακινητές για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανοργανωσιά και το χάος που επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, εξήρε όμως την δράση μεμονωμένων προσώπων από πολλές υπηρεσίες και από τις ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια στους χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών.

Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δημήτρης Αρετάκης και η Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού από τις Κοινότητες Νέων του κινήματος, ο Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και ο Γιώργος Τσαούσης συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το πέρας της επίσκεψης του έχει ως εξής:

«Οι Έλληνες κάνουν το χρέος τους. Το θέμα είναι να κάνουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης το χρέος τους γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις. Είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν βέβαια τις ευθύνες τις έχουν αναλάβει η Μαρία, ο Κώστας, ο Σάκης, η Νανά- οι εθελοντές. Δυστυχώς νομίζω ότι το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού όλων των υπηρεσιών από το κράτος παραμένει. Δεν είναι η στιγμή να πούμε λεπτομέρειες εδώ μπροστά στους πρόσφυγες αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός.

Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά –οι εθελοντές, προσπαθούν και τα έχουν καταφέρει σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση κάποιων προσφύγων και κάποιων μεταναστών. Για να τους καλύψουμε όλους χρειάζεται όμως μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες πολύ προσωρινές και θέλω να ξέρω αν αυτό θα είναι για εβδομάδες ή για μήνες, γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στη Συρία καθώς πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν την ασφάλειά τους. Υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και θα ήθελα να τις πω: Η πρώτη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κάποια στιγμή να γυρίσουν στη Συρία αλλά θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός και μια ελάχιστη ασφάλεια για τις οικογένειές τους. Δεν έρχονται στην Ευρώπη για να μείνουν μόνιμα. Και η δεύτερη είναι ότι θέλουμε μια απάντηση από τις μεγάλες χώρες –όπως η Γερμανία που φάνηκε στην αρχή να τους κλείνει το μάτι και να τους λέει ελάτε στην Ευρώπη- πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Και αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here