Στο σκαμνί και η εξαδέλφη του Βλαστού

0
5

 

Από μάρτυρας έγινε κατηγορουμένη, βρέθηκε στη φυλακή και τώρα η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή της σε δίκη.

Ο λόγος για την Ευαγγελία ή αλλιώς Λίτσα Βλαστού, εξαδέλφη του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καταγγέλλοντας σωρεία εγκληματικών πράξεων, σε πολλές από τις οποίες ωστόσο συμμετείχε και η ίδια, όπως ομολόγησε.

Για την εισαγγελική λειτουργό, όμως, το κίνητρο της Λίτσας να προβεί σε αποκαλύψεις τη δεδομένη χρονική στιγμή και να εμπλέξει μεγάλο αριθμό προσώπων «δεν επήλθε συνεπεία του γεγονότος ότι η ίδια μετανόησε, αντιλαμβανόμενη την απαξία των πράξεών της, αλλά επειδή ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που αποτελούσαν τμήμα των λύτρων που κατεβλήθησαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και αποτελούσαν μερίδιο του κατηγορουμένου Παναγιώτη Βλαστού, η ίδια αδυνατεί να δηλώσει τι ακριβώς απέγινε όσο χρόνο βρισκόταν στα χέρια της, αντιλαμβανόμενη δε, ότι κατέστη και η ίδια στόχος του κατηγορουμένου Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος επίμονα ζητούσε να του παραδοθούν χρήματα, απευθύνθηκε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να δικαιολογεί την εξαφάνιση του ιδιαίτερα σημαντικού ποσού των χρημάτων».

Εκτός από τη Βλαστού, η αντεισαγγελέας Βασιλική Βλάχου ζητεί από το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή συνολικά 28 κατηγορουμένων -από τους 34 οι οποίοι είχαν αρχικά εμπλακεί στην υπόθεση- για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για άλλες κακουργηματικές πράξεις.

Χωρίς ενδείξεις

Κατά την εισαγγελέα δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ενοχής, μεταξύ άλλων, για τον Βασίλη Στεφανάκο στον οποίο αποδόθηκε ο ρόλος του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης μαζί με τον Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο. Επίσης προτείνει την απαλλαγή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο η Λίτσα είχε πει ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε τους Βλαστό και Σκαφτούρο σχετικά με τα 10 εκατ. ευρώ που διέθετε ο Γιάννης Σμπώκος, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Η εισαγγελέας δεν είδε ενδείξεις εμπλοκής ούτε στο πρόσωπο του πρώην προέδρου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό για τις μίζες των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η οποία αριθμεί 238 σελίδες, η Βλαστού δεν θα έφτανε στο σημείο να καταγγείλει τον εξάδελφό της εάν δεν έμπαινε στο σπίτι της βόμβα, η οποία θα μπορούσε να τινάξει την ίδια και την οικογένειά της στον αέρα.

Όπως ανέφερε στις καταθέσεις της, το γεγονός ότι έλειπαν 250.000 ευρώ από τα χρήματα που είχε κρύψει στα πλακάκια του σαλονιού της (έπρεπε να ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και ήταν 1,25 εκατ. ευρώ) εξόργισε τον Βλαστό, ο οποίος άρχισε να την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει εάν δεν του δώσει τα χρήματα, ενώ, όπως είπε, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να τοποθετηθεί στο σπίτι της εκρηκτικός μηχανισμός.

Μεταξύ άλλων, η εξαδέλφη του γνωστού ποινικού ομολόγησε ότι μετέφερε και παρέδωσε 70 κιλά εκρηκτικής ύλης και βόμβες, ότι παρείχε συνδρομή σε δύο πρόσωπα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της εισαγγελέως Πετράκη στη Λάρισα και στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου, ότι βοήθησε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού Παρασκευής Καλαϊτζή, ότι κατείχε όπλα και πυρομαχικά.

Συμβόλαιο θανάτου

Μεταξύ των προσώπων και των υποθέσεων που άνοιξε στις απολογίες της η Βλαστού μίλησε και για ένα συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του πρώην βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο Βλαστός είχε αναθέσει στην εξαδέλφη του να βρει φωτογραφία από το διαδίκτυο του Π. Μαντούβαλου, καθώς επίσης και τις διευθύνσεις του γραφείου και της οικίας του, όπως και έγινε. Της είπε μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, να τις βάλει σε έναν φάκελο χωρίς να αφήσει αποτυπώματα και να τον πάει όπου της υποδείξει. Οταν τον ρώτησε «για ποιο λόγο», εκείνος της απάντησε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι επίσης κρατούμενος για ναρκωτικά και από τον οποίο ο Π. Μαντούβαλος «είχε φάει» 1 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν ο Αγγελόπουλος ήθελε να δολοφονήσουν τον Π. Μαντούβαλο και προφανώς απευθύνθηκε στον ίδιο τον Βλαστό. Υστερα από λίγες ημέρες, η Λίτσα παρέδωσε τον φάκελο στον πατέρα ενός Αλβανού κρατουμένου.

Σύμφωνα με εκείνη, η δολοφονία θα γινόταν από τον ίδιο τον Αγγελόπουλο, όμως, όπως έμαθε στη συνέχεια, το σχέδιο ακυρώθηκε…

Στην πρόταση παραπομπής της, η εισαγγελέας Βλάχου υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις όσα ισχυρίζεται η Βλαστού «αποτελούν εκτιμήσεις και συμπεράσματα που η ίδια εξήγαγε με συνδυαστική σκέψη, ίσως δε και με βάση το ίδιο το ποινικό παρελθόν κάποιων εξ αυτών».

Πηγή: Έθνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here