Στο στόχαστρο του γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου o Μ. Ντράγκι

0
6

 

Οι ανώτατοι δικαστές της Γερμανίας θα εξετάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα, αν η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ συνάδει με το σύνταγμα της χώρας τους.

Οκτώ μήνες αφού το ανώτατο δικαστήριο της περιοχής υποστήριξε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα κάνει ακροάσεις σχετικά με τον ρόλο της χώρας στο πρόγραμμα Outright Monetary Transactions (OMT).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο έρχεται σε μια περίοδο ανησυχίας και αναταραχής στην ΕΕ για την εισροή προσφύγων, για το αδύναμο ευρώ και το βρετανικό δημοψήφισμα. Αν και το OMT δεν εφαρμόστηκε, μια αντίθετη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας θα μπορούσε να περιορίσει τις επιλογές της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της επόμενης κρίσης.

Τα εθνικά δικαστήρια αναμένεται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ευρωπαϊκού, ωστόσο η Γερμανία έχει στο παρελθόν λειτουργήσει ανεξάρτητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, νομικοί εκτιμούν πως μια απόφαση τον περασμένο μήνα σε άλλη υπόθεση αποτελεί ένδειξη πως οι Γερμανοί δικαστές είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν κάποια σημεία της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

«Το συνταγματικό δικαστήριο επιθυμεί να δείξει πως είναι σκυλί που δαγκώνει κιόλας και δε νγαβγίζει μόνο», σχολίασε ο Christoph Ohler, καθηγητής νομικής στο Jena University, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε το δικαστήριο να δεχθεί την ευρωπαϊκή απόφαση: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε δύο σημαντικά δικαστήρια να βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους».

Το γερμανικό δικαστήριο πρόκειται να επανεξετάσει αγωγές κατά του OMT. Στις αρχές του 2014, οι δικαστές έστειλαν την υπόθεση στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο με μια λίστα απαιτήσεων για τον τερματισμό του προγράμματος. Το γερμανικό δικαστήριο θα εξετάσει τώρα τις οδηγίες, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι συμβατές με το σύνταγμα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here