Στο τραπέζι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

0
4

 

Με το πακέτο αλλαγών στα εργασιακά έρχονται και ανατροπές και στα επιδόματα ανεργίας. Η επιτροπή που έχει αναλάβει να  εισηγηθεί τις νέες ρυθμίσεις συζητά και τη ρύθμιση που προβλέπει που προβλέπει ότι το επίδομα είναι ίδιο για όλους (360 ευρώ), ανεξάρτητα από το αν έχουν καταβάλει εισφορές για 1 χρόνο ή για 35 χρόνια.

Ένα από τα σενάρια που μελετώνται -αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος –  είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Τα 360 ευρώ του επιδόματος δηλαδή να «χτίζονται» ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι, ώστε να έχουν κίνητρο για περισσότερη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα είναι μικρό με 5 έτη και μεγαλύτερο (π.χ. τα σημερινά 360 ευρώ ή και παραπάνω) αν κάποιος μένει άνεργος έπειτα από 30 ή 35 χρόνια δουλειάς.

‘Ένα άλλο σημείο που προβληματίζει μέλη της επιτροπής είναι η αναλογία μισθού και επιδόματος. Στην Ελλάδα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 62% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γαλλία, όπου οι αλλαγές στο εργασιακό πυροδοτούν θύελλα αντιδράσεων, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 48% του βασικού μισθού. Στην Ιρλανδία στο 23%. Στη Γερμανία στο 35%, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία στο 63% και το 65% αντίστοιχα.

Στη χώρα μας ο άνεργος δικαιούται το επίδομα των 360 ευρώ για ένα χρόνο, αρκεί να έκανε 125 ημερομίσθια στο τελευταίο 14μηνο, ή 200 ημερομίσθια στα δύο τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία παίρνει επίδομα αν έχει ασφαλιστεί και εργαστεί τουλάχιστον για 12 μήνες μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Στη Γαλλία ο άνεργος επιδοτείται αν έχει εργαστεί επί 4 μήνες στους τελευταίους 28 μήνες. Ωστόσο αυτή η ρύθμιση θα αλλάξει, σύμφωνα με τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here