Στοιχεία σοκ της UNICEF: Κάθε λεπτό πεθαίνουν έντεκα παιδιά κάτω των 5 ετών

 

Έντεκα παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση προόδου για το 2015 της UNICEF.

Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 50% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Στις κύριες αιτίες των θανάτων περιλαμβάνονται εκτός από τον υποσιτισμό, η προωρότητα, η πνευμονία, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, η διάρροια και η ελονοσία.

Η θνησιμότητα των παιδιών εμφανίζει πτώση 53% από το 1990, ενώ υπολογίζεται ότι 38 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν ως το 2030 αν η πρόοδος επιταχυνθεί και άλλο.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι από το 2000, όταν τα κράτη δεσμεύτηκαν για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ), έχουν σωθεί οι ζωές 48 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ως επί το πλείστον από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, ανέρχεται σήμερα σε 5,9 εκατομμύρια το χρόνο, 700 κάθε ώρα, έντεκα κάθε λεπτό.

Είκοσι τέσσερις από τις 81 χώρες χαμηλού και κατώτερου-μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης, της Αιθιοπίας, του Μπαγκλαντές και της Ουγκάντας, πέτυχαν τον ΑΣΧ για μείωση της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα ή περισσότερο. Επίσης, μεταξύ 2000 και 2015, 21 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τριπλασίασαν το ρυθμό προόδου τους, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της UNICEF, «απλές, υψηλά αποτελεσματικές, οικονομικά αποδοτικές λύσεις, που συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, περιλαμβάνουν την επίβλεψη από ειδικευμένο προσωπικό κατά την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, το μητρικό θηλασμό, τους εμβολιασμούς, τις επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες, τη βελτιωμένη ύδρευση και αποχέτευση, τη θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα για τη διάρροια, αντιβιοτικά για την πνευμονία, συμπληρώματα διατροφής και θεραπευτικές τροφές».

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*