Στον Λευκό Οίκο η δήμαρχος της πόλης με το μολυσμένο νερό

0
7

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο την Κάρεν Γουίβερ, δήμαρχο της Φλιντ, στο Μίσιγκαν, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου υγειονομικού σκανδάλου στις ΗΠΑ μετά τη μόλυνση του νερού της εξαιτίας περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Η συνάντηση αυτή επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της Φλιντ αντιμετωπίζουν την υγειονομική αυτή κρίση και «τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η πόλη, οι κάτοικοί της και οι επιχειρήσεις» της, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Ντιτρόιτ, στο βόρειο Μίσιγκαν, με στόχο να προβάλει την υγιή κατάσταση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά δεν θα επισκεφθεί το Φλιντ, το οποίο βρίσκεται 110 χλμ βορειότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζος Έρνεστ.

Παρά τις πιέσεις των ομοσπονδιακών αρχών και τις εξετάσεις που έγιναν σε παιδιά στο Φλιντ, τα οποία έφεραν σχεδόν τα διπλάσια επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, οι τοπικοί αξιωματούχοι περίμεναν μήνες προτού επέμβουν και το κόστος της επισκευής των υποδομών του δικτύου ύδρευσης της Φλιντ μπορεί να ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 ο κυβερνήτης Ρικ Σνάιντερ διόρισε έναν οικονομικό ελεγκτή για να αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της πόλης. Για να μειωθούν οι λειτουργικές του δαπάνες, ο δήμος άρχισε τρία χρόνια αργότερα να αντλεί νερό από ένα τοπικό ποτάμι παρά να το αγοράζει από το Ντιτρόιτ.

Λίγο μετά την αλλαγή αυτή, οι κάτοικοι του Φλιντ άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ποιότητα του νερού, το οποίο ευθυνόταν σύμφωνα με τους ίδιους για την πρόκληση εμέτου, τριχόπτωση και δερματικά εξανθήματα.

Έπειτα από μερικούς μήνες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δημοτικές αρχές εξέδωσαν πολλές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της πόλης στις οποίες τους συνέστηναν να βράζουν το νερό προτού το καταναλώσουν, έπειτα από τον εντοπισμό ενός επικίνδυνου βακτηρίου.

Η λύση που βρέθηκε για να αντιμετωπιστεί το βακτήριο αυτό αύξησε τα επίπεδα των ρύπων στο νερό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παλιές σωληνώσεις του δικτύου υδροδότησης της πόλης να αρχίσουν να απελευθερώνουν μόλυβδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here