Στον «πάγο» οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας- Εξοργισμένος ο Πούτιν

0
4

 

«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από πύραυλο αέρος-αέρος τουρκικού F-16.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πως το αεροσκάφος ήταν πάνω από συριακό έδαφος όταν κατερρίφθη, τονίζοντας πως οι πιλότοι «δεν κινήθηκαν σε καμία περίπτωση απειλητικά». Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα το χτύπημα έγινε σε ύψος 6.000 μέτρων και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.

O Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το σημερινό γεγονός θα έχει «πολύ σημαντικές επιπτώσεις» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Αντί να μας ενημερώσουν αμέσως για το περιστατικό, η τουρκική πλευρά στράφηκε στους νατοϊκούς της συμμάχους για να συζητήσει το επεισόδιο λες και εμείς είχαμε ρίξει δικό τους μαχητικό και όχι εκείνοι ένα δικό μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του το τουρκικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας υποστηρίζει πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είχε λάβει δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν τελικά χτυπηθεί από το τουρκικό μαχητικό.

Νταβούτογλου: «Είχαμε δικαίωμα να ενεργήσουμε»
Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τα σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες μετά την κατάρριψη.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας μέσα σε αυτό το ‘δαχτυλίδι της φωτιάς’» προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση της Τουρκίας θα είναι «ξεκάθαρη απέναντι σε οποιαδήποτε ανάρμοστη ενέργεια» ανεξαρτήτως του αν ευθύνονται για αυτή «οι τρομοκράτες, το συριακό καθεστώς, οι Τουρκμένοι ή οι Άραβες της πόλης Αζάζ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here