«Στοπ» και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε κλειστούς χώρους

0
21

 

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απαγορευθεί σε κλειστούς χώρους, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «δεν εξαιρέσαμε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος του 2008 για τη διακοπή του καπνίσματος.
Η ρητή εξαίρεση ενός προϊόντος σημαίνει αμέσως την άμεση πριμοδότησή του», εξηγώντας ότι «η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και επειδή από αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία, τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια – παθητικό κάπνισμα- γι’ αυτό επιμένουμε σ αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων. Χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις από μελέτες».

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά».

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σ’ αυτό το ζήτημα», και πρόσθεσε «πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, ακόμα το ένα τρίτο των ανθρώπων, κυρίως άνδρες, καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here