Στουρνάρας: Άμεση χαλάρωση των capital control για το «νέο» χρήμα

0
5

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Handelsblatt, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε νέα, άμεση χαλάρωση των capital control, που θα εστιάζουν συγκεκριμένα στο όριο ανάληψης από τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας σύμφωνα με προδημοσιευμένο απόσπασμα της συνέντευξης, προαναγγέλλει αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις στις τράπεζες.

Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο ότι το επίπεδο καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το καλοκαίρι του 2015 κι ενώ το προηγούμενο 9μηνο είχαν καταγραφεί εκροές άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματά του και να το αποταμιεύσει στις τράπεζες», είπε στη Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας.

Παρά τη μικρή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, που σύμφωνα με την ΤτΕ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι στόχος των ελληνικών ιδρυμάτων είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here