Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης

0
5

 

Ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες».

Αναφέρθηκε σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο κ. Τσίπρας ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και όχι αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως είπε, κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια που εξελέγησαν με το όραμα ης επανίδρυσης, συνέχισαν είτε από φόβο είτε ανασφάλεια την ίδια λογική της νομής της εξουσίας.

Ο Πρωθυπουργός στο σημείο αυτό καταφέρθηκε και κατά του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής αλλά πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here