Στόχος του Eurogroup η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

0
5

 

 

Tο προσχέδιο της ατζέντας για τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαϊου δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο. Όπως είναι γνωστό αυτό αποτελεί σε αυτή τη φάση το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει ένα αυτόματο μηχανισμό περικοπών και το ΔΝΤ συγκεκριμένα και ψηφισμένα εκ των προτέρων μέτρα.

Ταυτόχρονα όμως στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Επ’ αυτού ο «πήχης» που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι «να ληφθεί πολιτική συμφωνία».

Η ατζέντα του Eurogroup:

Σύμφωνα με το Euro2day.gr το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται (state of play) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση,περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Άμστερνταμ, Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here