Μια συγγνώμη και μια οφειλόμενη εξήγηση

4
126

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουμε το αστυνομικό ρεπορτάζ εκτεθήκαμε σοβαρά όταν μεταδώσαμε την είδηση ότι η μητέρα της 27χρονης γερμανίδας καθηγήτριας Φέϊ-Μαρί Μάγερ ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF, ενώ η είδηση δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Επειδή πρόκειται για «γκάφα», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα θα αναφέρω τα πραγματικά περιστατικά, αφού πρώτα ζητήσω συγνώμη από την κα Μάγερ, η οποία ούτε με τη RAF είχε κάποια σχέση, ούτε με την υπόθεση της οργάνωσης που φέρεται ότι μετείχε και κατηγορείται η κόρη της.

Και φυσικά με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ ζητάω συγνώμη και για λογαριασμό των συναδέλφων μου, που δεν είχαμε κανέναν λόγο να μπαίνουμε σ’ αυτές τις διαδικασίες, καθώς πέσαμε όλοι θύματα κακής ενημέρωσης από την Αστυνομία.

Μετά τη σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική της 27χρονης Γερμανίδας, είχαμε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την εξής ενημέρωση: «Το απόγευμα συνελήφθη στην οδό Κιουταχίας 17 στη Νέα Ιωνία, όπου διέμενε, η Φέϊ-Μαρί Μάγερ, γεννηθείσα στις 2-8-83 στη Γερμανία στα πλαίσια των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής.

Είχε σχέσεις και διασυνδέσεις με τους τέσσερις συλληφθέντες (την προηγούμενη) στην περιοχή του Βύρωνα. Η έρευνα στο σπίτι της συνεχίζεται κι αυτή την ώρα. Η μητέρα της που ονομάζεται Μπάρμπαρα Μάγερ, γεννηθείσα το 1956 είχε ενταχθεί στην RAF. Το 1993 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της από τις Γερμανικές Αρχές».

Αυτή την είδηση μετέδωσα κι εγώ, από την οδό Κιουταχίας στο κανάλι που εργάζομαι, στο MEGA, με την προσθήκη ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν ανενεργό και ότι η κα Μάγερ βρίσκεται στην Ελλάδα και ότι, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που κατηγορείται η κόρη της.

Την επομένη ο συνήγορος της καθηγήτριας, με δηλώσεις του, διέψευδε ότι η μητέρα της πελάτισσάς του είχε σχέση με τη RAF. Αργότερα το διέψευσε με κατηγορηματική δήλωσή της και η ίδια η κα Μάγερ, όπως και ο άνδρας της που ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις φανέρωναν, πλέον, ότι πέσαμε θύματα εσφαλμένης ενημέρωσης όλοι οι συνάδελφοι των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής βγήκα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης Χρήστο Παναγιωτόπουλο και αποκατέστησα την πραγματικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή το θέμα είναι σοβαρότατο, έχουμε υποχρέωση για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα κι αυτό κάνουμε αυτή την ώρα. Δηλαδή, λέμε ότι η μητέρα της συλληφθείσας 27χρονης Γερμανίδας αλλά και ο πατέρας της (σ.σ. είχε μεταδοθεί ότι κι αυτός ήταν στη RAF και σκοτώθηκε στη Γερμανία σε συμπλοκή με αστυνομικούς), δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες της RAF».

Και ενώ περιμέναμε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο θα εζητείτο συγνώμη από την οικογένεια Μάγερ και θα αποκαθιστούσε τα πράγματα, με μεγάλη καθυστέρηση, λάβαμε δελτίο Τύπου που μιλάει για «πρόωρα άτυπη ενημέρωση».

Ούτε ο υπουργός βγήκε να παραδεχθεί το σοβαρότατο λάθος με το οποίο σπιλώνεται η ζωή της κας Μάγερ, παρά στη δήλωσή του μιλάει για «απαγόρευση της μετάδοσης πληροφοριών πριν το τέλος των επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των ερευνών και την επιβεβαίωση των στοιχείων».

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Επειδή πιστεύω απόλυτα στη δεοντολογία, την οποία και τιμώ απαρέγκλιτα, επειδή πεποίθησή μου και πιστεύω μου είναι ότι δεν κάνουμε μόνο ένα επάγγελμα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά πάνω απ’ όλα επιτελούμε και λειτούργημα, ένιωσα την ανάγκη να τα αναφέρω όλα αυτά, αφού επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα από την εσφαλμένη επίσημη, και όχι άτυπη, ενημέρωση της Αστυνομίας.

Πιστεύω απόλυτα ότι και οι αστυνομικοί δεν είχαν δόλο δίνοντας τα όσα έδωσαν για τη μάνα της συλληφθείσας καθηγήτριας.

Έγινε ό,τι έγινε από επιπολαιότητα και βιασύνη. Θα έπρεπε να περιμένουν την απάντηση από τις γερμανικές Αρχές για τη μάνα της 27χρονης η οποία έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο και περίπου την ίδια ηλικία με τη Μάγερ. Εκείνη που, πραγματικά, ήταν δραστήριο μέλος της RAF, όπως και ο άντρας αυτής που πράγματι σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Γερμανία.

Βιάστηκαν οι αστυνομικοί και ενήργησαν χωρίς να προσέξουν ότι επρόκειτο για ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά η μια γυναίκα δεν είχε καμία σχέση με την άλλη.

* Ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος είναι πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ κ. Σόμπολε,

  Τόσο η μακρόχρονη εμπειρία σας στο αστυνομικό ρεπορτάζ όσο και η θέση που έχετε ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σας καθιστούν υπέυθυνο για σοβάρη δημοσιογραφική δουλεία και όχι για αναπαραγωγή έσφαλμενης ενημέρωσης΄. Το αν το Υπουργείο σας έδωσε ψευδή στοιχεία εσείς έπρεπε να το αποκαλύψετε και όχι τα θύματα του γεγονότος.

  Ακόμα και με το παραπάνω κείμενο, αρνείστε την ευθύνη που φέρεται και την μεταβιβάζεται στον υπουργείο όπως ακριβώς έκανε και ο υπουργός. Η αναφορά σε δημοσιογραφική δεοντολογία ουδέμια σχέση έχει με την υπόθεσή σας καθώς δεν είχατε καν την ανθρώπινη ευαισθησία να ψάξετε το θέμα σας πριν το βγάλετε στον αέρα. Οι εκ των υστέρων συγνώμες, μπορούν μόνο να σας προσφέρουν κάλυψη ως προς την οικογένεια που διαχειριστήκατε ως εγκληματίες μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

  Αν λοιπόν ο προεδρεύων της Ενωσης Συντακτών δεν ξέρει ή δεν θέλει να διαχωρίσει τι πραγματικά εστί δημοσιογραφική δεοντολογία τότε δέον θα ήταν να παραιτηθεί.

 2. «αποκατέστησα την πραγματικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή το θέμα είναι σοβαρότατο, έχουμε υποχρέωση για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα κι αυτό κάνουμε αυτή την ώρα».

  Τη δημοσιογραφική δεοντολογία τη θυμηθήκατε μετά τις διαψεύσεις και την αποκάλυψη της αλήθειας από τους θιγόμενους. Όταν καταπίνετε αμάσητα αυτά που σας ταΐζει η αστυνομία, σαν καλά παπαγαλάκια, πού την έχετε ξεχασμένη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, κύριε πρόεδρε;

 3. Κ. Σόμπολε
  Ακόμη και τώρα που διασύρατε ανθρώπους βασιζόμενοι σε «πληροφορίες» από την αστυνομία,το μόνο που κάνετε είναι να ζητάτε απλά μια συγνώμη και «ας ξεχαστούν όλα».Το «λειτούργημα» που όπως λέτε κάνετε εσείς και οι όμοιοι σας (των οποίων είστε πρόεδρος) δεν σας δίνει το δικαίωμα να σπιλώνετε ανθρώπους μεταδίδοντας πληροφορίες χωρίς την τυπική έστω διασταύρωση αυτών.Το εξοργιστικό δε,είναι ότι ακόμη και τώρα προσπαθείτε να βγάλετε καθαρούς και αυτούς που σας έδωσαν την πληροφορία.Το κάνανε «λόγω βιασύνης»…Αφού η ενημέρωση ήταν «επίσημη» όπως λέτε και όχι «άτυπη» όπως αναφέρει το υπουργείο γιατί δε λέτε ποιοι κάνανε αυτή την ενημέρωση στους δημοσιογράφους?Μήπως για να σας δώσουν και στο μέλλον καμία «αποκλειστική» είδηση?
  Το ότι σας έπιασε ο πόνος «αποκατάστασης» της αλήθειας όταν οι θιγόμενοι ανέφεραν ότι θα κάνουν μηνύσεις μάλλον είναι τυχαίο…

 4. Όταν μεταδώσατε την αρχική είδηση στο κανάλι σας, είπατε «Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΟΤΙ η μητέρα της 27χρονης ήταν μέλος της RAF», ή μήπως είπατε απλώς «η μητέρα της 27χρονης ήταν μέλος της RAF»;;; Αν συνέβη το δεύτερο, οι εκ των υστέρων μετακυλίσεις ευθυνών είναι πολύ φτηνές και η ΕΣΗΕΑ έχει ακριβώς τον πρόεδρο που της αρμόζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here