Συγκίνηση κι ενότητα στην τελετή μνήμης στο Ντάλας – Χέρι χέρι Ομπάμα και Μπους (BINTEO)

0
35

 

Τελετή στη μνήμη των πέντε αστυνομικών που έπεσαν νεκροι από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο Ντάλας τίμησαν τόσο ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την Πρώτη Κυρία Μισέλ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος με τη σύζυγό του, ο αντιπρόδρος Τζο Μπάιντεν επίσς με τη σύζυγό του, ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόλινγκς, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπράουν και φυσικά πληθος κοσμου Αφροαμερικανοί και λευκοί. Ενώ η χορωδία έψαλε «The Battle Hymn of the Republic» η ισχυρή πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ κρατήθηκε χέρι χέρι στέλνοντας μήνυμα ομόνοιας και ομοψυχίας δείχνοντας όλοι συγκλονισμένοι απ’ όλα όσα συμβαίνουν με το ξέσπασμα βίας κατά Αφροαμερικανών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες.

«Ντάλας, είμαι εδώ για να πώ ότι πρέπει να απορρίψουμε την τόση απελπισία. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε όσο χωρισμένοι φαινόμαστε!» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθο ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως τόνισε: «Ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, και μπορούμε να δούμε ότι σκληραίνουν οι θέσεις και ότι τραβιώνται κόκκινες γραμμές και ότι οι άνθρωποι οπισθοχωρούν στη γωνιά του ο καθένας. Καταλαβαίνω πώς νιώθουν οι Αμερικανοί«.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η επίθεση στο Ντάλας διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις από την αστυνομία η οποία διαμαρτυρία ακολούθησε τον φόνο μαύρων ανδρών από την αστυνομία στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και έξω από το Σέιντ Πολ της Μινεσότα. Οι αλυσιδωτοί φόνοι μαύρων από την αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναζωπυρώσει τις πιό έντονες διαφωνίες για τη σχέση φυλής και δικαιοσύνης που έχει δει η Αμερική εδώ και δεκαετίες.

«Αμερική, ξέρουμε ότι παραμένει μεροληψία. Το ξέρουμε. Κανένας μας δεν είναι εντελώς αθώος. Κανένας θεσμός δεν είναι εντελώς άμοιρος ευθυνών. Και αυτο συμπεριλαμβάνει και τα αστυνομικά μας τμήματα», επεσήμανε ο Ομπάμα που αναφέρθηκε και στην κίνηση διαμαρτυρίας «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε». Είπε ότι ακόμη και εκείνοι που απεχθάνονται τη φράση «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε» θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο που νιώθει η οικογένεια του Άλτον Στέρλινγκ, του 37χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από πυρά των αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στην Μπατόν Ρουζ από αστυνομικούς που είπαν ότι νόμιζαν πως πήγαινε να βγάλει όπλο.

Ο Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία στο Ντάλας και στη χώρα γενικά. «Όταν κάποιος, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις τους, θεωρεί ότι όλοι οι αστυνομικοί διαχωρίζουν τους ανθρώπους λόγω χρώματος ή πεποιθήσεων, υπονομεύουμε εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας», προειδοποίησε ο Ομπάμα. «Και όσον αφορά εκείνους που χρησιμοποιούν λόγια για να προτείνουν να βληθούν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν σε πράξη οι ίδιοι, τότε όχι μόνο καθιστούν τη δουλειά των αστυνομικών ακόμα πιό επικίνδυνη, αλλά υποσκάπτουν και την ίδια τη δικαιοσύνη την οποία ισχυρίζονται ότι προωθούν», πρόσθεσε.

Ο πρώην Πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε επίσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου πέντε καρέκλες είχαν κρατηθεί κενές, με διπλωμένες αμερικανικές σημαίες, για να τιμήσουν τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν. Και ο Μπους προσπάθησε επίσης να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στις δηλώσεις του. «Μερικές φορές φαίνεται ότι οι δυνάμεις που μας διχάζουν είναι ισχυρότερες από τις δυνάμεις που μας ενώνουν. Η διαφωνία μεταμορφώνεται πολύ εύκολα σε εχθρότητα», είπε ο Μπους, προσθέτοντας, «Δεν θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στη θλίψη, ούτε θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στον φόβο. Θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στην ελπίδα, τη συμπάθεια και τους ανώτερους σκοπούς».

Οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν στο Ντάλας ήταν ο Μάικ Σμιθ (55 ετών), ο Λόρν Άρενς (48), ο Μάικλ Κρολ (40), ο Μπρεντ Τόμσον (43), και ο Πάτρικ Ζαμαρίπα (32).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here