«Συγνώμη» για γκάλοπ και exit poll και από τον πρόεδρο της Marc

0
10

 

Μετά τον Δημήτρη Μαύρο της MRB, άλλος ένας δημοσκόπος -ο Θωμάς Γεράκης της MARC– ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις λαθεμένες τάσεις που κατέγραφαν τα προεκλογικά γκάλοπ, αλλά και για τις εσφαλμένες εκτιμήσεις των exit polls.

Διαφοροποιήθηκε, μάλιστα από τον κ. Μαύρο τονίζοντας ότι έφταιξαν οι ίδιοι οι αναλυτές και όχι τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευχαρίστησε τους πολίτες για τις ειλικρινείς απαντήσεις τους -πράγμα που σημαίνει ότι δεν μιλά καν για απόκρυψη ψήφου εκ μέρους τους.

Τι συνέβη, κατά τη γνώμη του, στη λαθεμένη πρόβλεψη του exit poll; Το γεγονός ότι οι δημοσκόποι συσχέτισαν τη μεγάλη αποχή, κυρίως με τους ψηφοφόρους του Σύριζα -κάτι που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

Και γιατί απέτυχαν στην καταγραφή των αληθινών προεκλογικών τάσεων; Διότι δεν κατάφεραν να αξιολογήσουν σωστά τα αισθήματα και τις κινήσεις όσων δήλωναν αναποφάσιστοι...

Διαβάστε όλη τη δήλωση του Θωμά Γεράκη, ο οποίος παρουσίασε στον Alpha το κοινό exit poll όλων των εταιρειών.

Είναι βέβαιο ότι τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και το exit poll απέτυχαν να καταγράψουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό συνέβη σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων μετά την αστοχία τους να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δικαιολογημένη η δυσπιστία και η αμφισβήτηση, ανθρώπινες οι υπερβολές, αναγκαίος ο προβληματισμός, απαράδεκτες οι γενικεύσεις και οι θεωρίες συνομωσίας.

Το κεφάλαιο των εταιριών δημοσκοπήσεων είναι η αξιοπιστία τους. Γνώριζαν καλά ότι σε αυτές τις εκλογές ή θα την επανακτούσαν ή θα την έχαναν οριστικά. Κανείς δεν θα διακύβευε την φήμη του για κανένα. Πως εξηγείται λοιπόν αυτή η πρόσφατη αστοχία των μετρήσεων;

Υπάρχουν δύο ξεχωριστά θέματα. Το ένα αφορά το exit poll και το άλλο τις δημοσκοπήσεις.

1ο ΘΕΜΑ: το exit poll έδειξε μικρή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τελικά ήταν μεγάλη

Το exit poll είναι εργαλείο πρόβλεψης. Οφείλει να προβλέπει με σχετικά μικρό περιθώριο σφάλματος το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κοινό exit poll –αν και προέβλεψε τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων- απέτυχε να προβλέψει την μεγάλη διαφορά των δύο μεγαλύτερων. Το πρόβλημα δεν ήταν μεθοδολογικό: ούτε πρόβλημα σχεδιασμού δείγματος, ούτε πρόβλημα συλλογής στοιχείων. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές μας έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν σωστά και οι πολίτες απάντησαν με απόλυτη ειλικρίνεια. Ωστόσο οι στατιστικές αναλύσεις που ακολούθησαν, τα μοντέλα και οι υποθέσεις εργασίας, αποδείχθηκαν λάθος. Το μεγάλο ποσοστό αποχής συσχετίστηκε με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι μειώθηκε η μεγάλη διαφορά.

Είναι γεγονός ότι στο τραπέζι του κοινού exit poll υπήρξαν μεταξύ μας διαφοροποιήσεις ως προς την ανάλυση των στοιχείων, αλλά τελικά όλοι συμφωνήσαμε στο λανθασμένο αποτέλεσμα που δώσαμε στις 7.00 μμ.

Δεν έφταιξε το εργαλείο, φταίξαμε εμείς.

2ο ΘΕΜΑ: οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν τη διαφορά οριακή μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ τελικά ήταν μεγάλη

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εργαλεία πρόβλεψης, αλλά πράγματι απέτυχαν να δείξουν την τάση της μεγάλης διαφοράς. Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τεράστιο αριθμό αναποφάσιστων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στο δελτίο του ALPHA TV δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, είχαμε αναφέρει ότι «οι μισοί από αυτούς τελικά να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά θα είναι πάνω από 5 μονάδες». Δεν μπορούσαμε όμως εκ των προτέρων να προκαθορίσουμε η να υπαγορεύσουμε την απόφαση αυτών που θα ψήφιζαν την Κυριακή. Σεβόμενοι τις στατιστικές αποκλίσεις και με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύαμε τα ενδεχόμενα αποτελέσματα που ήταν από οριακή νίκη της ΝΔ έως ευρύτατη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, σε ένα πρωτόγνωρο και κατακερματισμένο πολιτικό περιβάλλον οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα μοντέλα ερμηνείας των δεδομένων μας.

Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες για την συμμετοχή μου στο λάθος και τους ευχαριστώ για τις ειλικρινείς απαντήσεις τους στις μετρήσεις μας.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MARC

Θωμάς Γεράκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here