«Σύμμαχοι» Τσίπρα για εκλογικό νόμο ο Παπανδρέου, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο Κουβέλης

0
10

 

Συμμάχους στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο βρήκε ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του στο Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Φώτη Κουβέλη.

Παπανδρέου: «Θα ψήφιζα τον εκλογικό νόμο»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δίωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε τη θέση του υπέρ ενός εκλογικού συστήματος με αναλογίες προς το γερμανικό ενώ σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση παρατήρησε πως δεν έχει νόημα η απλή αναλογική χωρίς την κατάτμηση των περιφερειών. Ο πρωθυπουργός αντέτεινε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση κινήθηκε ως όφειλε με βάση τις θέσεις που αποτελούσαν κοινό τόπο για την πλειοψηφία των κομμάτων κι εκεί ο πρώην πρωθυπουργός συγκατάνευσε λέγοντας ότι θα ψήφιζε και αυτός την κυβερνητική πρόταση.

Οικολόγοι υπέρ της κατάργησης του πλαφόν

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που γενικά τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής με κατάτμηση των περιφερειών στάθηκε στο θέμα της κατάργησης του πλαφόν του 3% το οποίο αποτελεί πάγια θέση τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης και σχετικά με τον εκλογικό νόμο, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε:

«Χαιρόμαστε που προχωράει το θέμα της απλής αναλογικής εφόσον είναι και από τα σημεία συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε πως ένα τόσο σημαντικό και προοδευτικό θέμα, αν και ήθελε περισσότερη ζύμωση και προετοιμασία, πρέπει να περάσει από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Συμφωνούμε και εμείς με τα θέματα που μπαίνουν, όπως αυτά της κατάργησης του μπόνους και της μείωσης της ηλικίας. Είμαστε όμως σταθερά υπέρ της κατάργησης του ορίου για την είσοδο στην Βουλή, παρά την αποδοχή του από πολλές πολιτικές δυνάμεις». Σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καλούσαν τους δύο βουλευτές τους Γ. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά να καταψηφίσουν τη διάταξη για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Κουβέλης: Να ψηφιστεί ως έχει η κυβερνητική πρόταση

Στο μεταξύ, απόλυτη ήταν η στήριξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο ο επικεφαλής πλέον της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ)σημείωσε ότι «η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση».

Άφησε δε αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που προσανατολίζονται να καταψηφίσουν τονίζοντας πως «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική».

Σε ό,τι αφορά τα της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία επίσης έγινε συζήτηση με τον πρωθυπουργό ο Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ μιας μερικής ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ «που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αποτελούν μεταβίβαση εξουσιών από τον χώρο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον χώρο της Βουλής προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αντιθέτως, πρόσθεσε πως «μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την απόδοση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει, ταυτόχρονα, να σημάνει και την αναγκαία αναβάθμιση του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here