Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τρίτης

0
4

 

 

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί το σημερινό Eurogroup και με δεδομένη την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην δώσουν, προς το παρόν, το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση, με σημείωμά της, εξέφρασε αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Στο σημείωμα της κυβέρνησης αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μη εκταμίευση της δόσης και για ρήξη με τους εταίρους, καθώς παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, με κύρια τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην Παιδεία και τα γενόσημα φάρμακα.

Επίσης, αποκαλύπτουν ενδεχομένως τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προβεί σε νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των εταίρων για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Αθήνα αναμένεται να αξιοποιήσει τη μικρή αυτή παράταση, προκειμένου να επιδιώξει μία πολιτική λύση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Κυριακή είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 11ης-12ης Νοεμβρίου, η οποία ως επίσημο και μοναδικό θέμα στην ατζέντα θα έχει το προσφυγικό.

Τέλος, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Τρίτη κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και θα εξετάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, έπειτα και από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Άγνωστο είναι, πάντως, εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας. Επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το Reuters μετέδωσε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός της εβδομάδας, όμως επισήμως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν μάλλον συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here