Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για αφορολόγητο, ασφαλιστικό και «κόκκινα δάνεια»

0
3

 

H Ελλάδα θα πάει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς τα κείμενα της «κατ αρχήν συμφωνίας» με ΕΕ και ΔΝΤ, που αποτελούσαν πρόκριμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Χθες ξαφνικά αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών παρά την πρόοδο που είχε συντελεστεί στη διαπραγμάτευση και στη σύνταξη των δύο κειμένων με ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλ. τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

H Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει να πάρει πλέον μέρος της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και να αναμένει τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το ΔΝΤ, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης αφού θα μεσολαβήσει και το δημοψήφισμα για το Brexit, δηλαδή θα περιμένει να τελειώσει και ολόκληρο τον Ιούνιο.

Σε γενικές γραμμές η λίστα με τα φορολογικά μέτρα για τους έμμεσους φόρους σε καπνικά προϊόντα, ΙΧ, βενζίνη, φυσικό αέριο, τέλη κινητής και συνδρομητική τηλεόρασης και το νέο τέλος για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ βρήκε σύμφωνους τους πιστωτές οπότε οριστικοποιήθηκε.

Όσον αφορά στα θέματα που υπήρξε απόσταση αφορούν κυρίως τα «κόκκινα δάνεια» καθώς οι δανειστές και ειδικότερα η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιμένουν να είναι αμετακίνητοι στη θέση τους ότι η αγορά δανείων θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς εξαιρέσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε χθες την τελική υποχώρηση φέρνοντας στο τραπέζι μια νέα πρόταση για προστασία μέχρι 36 μήνες από πώληση μόνο για τα στεγαστικά ιδιωτών για πρώτη κατοικία με όριο τα 160.000 ευρώ και προσαύξηση για κάθε παιδί της οικογένειας.

Στο θέμα του αφορολόγητου, το ΥΠΟΙΚ επιμένει να λέει ότι δεν συζητά μειώσεις κάτω από τα 9.100 ευρώ από 9.950 που είναι σήμερα. Από την άλλη βέβαια οι δανειστές επιμένουν σε επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά δηλαδή στα 8.180 ευρώ. Το θέμα θεωρείται κομβικό για τη διαπραγμάτευση. ΕΕ και ΔΝΤ θεωρούν τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους ως το «σίγουρο» μέτρο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here