Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις κατά Πολάκη

0
11

 

«Μέτωπο» αντιδράσεων κατά του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη σχημάτισαν δικαστικοί, εισαγγελείς και αστυνομικοί.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για «συνταγματική ασέβεια και νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας» και παράλληλα, προειδοποιούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις νομικές συνέπειες των λεγομένων του, αναφέροντας ότι έχει «έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο είχε αναφερθεί παλιότερα, αποδεικνύεται επειδή δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση ανάκλησης απόφασης του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία μέχρι την απόφανση του ΣτΕ.

Διεμήνυσε δε, «προς πάσα κατεύθυνση» ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας «θα εφαρμοστεί και θα γίνει ό,τι χρειαστεί νομοθετικά γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους.

Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους , είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»

Όμως και οι αστυνομικοί εξέφρασαν την αγανάκτηση τους κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς «μεμφόμενος λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν υπόθεση που όφειλαν να χειριστούν, βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, αποφάνθηκε ότι «Η αστυνομία είναι προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και ΟΧΙ τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κάλεσε δε την μεν Δικαιοσύνη «να αποκαταστήσει το κύρος της, τη δε Αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον».

«Λησμονεί» συνεχίζει η ανακοίνωση «ο κ. Υπουργός ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι θεματοφύλακας των θεσμών ενώ η πολιτική, διαχειριστής «σκοπιμοτήτων» και γι’ αυτό ενίοτε επιτίθεται με τόση ευκολία σε ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους αλλά που πολλές φορές όμως αναγκάζονται, χάριν των σκοπιμοτήτων της πολιτικής και των πολιτικών τους προϊσταμένων, να έρχονται σε αντίθεση τόσο με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα όσο και με τον ίδιο τον τύπο και το γράμμα του νόμου».

Καταλήγοντας και με δεικτικό τρόπο, καλούν τους πολιτικούς, στρέφοντας τα «βέλη» τους κατά της κυβέρνησης να αφήσουν «τους θεσμούς να λειτουργήσουν μακριά από σκοπιμότητες και τότε θα αντιληφθούν όχι μόνο την διαχρονική τους αξία, αλλά και την καθημερινή τους συμβολή στην προσπάθεια που οι ίδιοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από το λαό να φέρουν εις πέρας και που συνήθως τον διαψεύδουν ξεδιάντροπα, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά για τα οποία έχουν εκλεγεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here