Συνήγορος του Πολίτη για Ειδομένη και επαναπροωθήσεις

0
8

 

Την υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως όσον αφορά την πρόσβαση στο άσυλο, τη διαδικασία διοικητικής κράτησης και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των άλλων ευάλωτων ομάδων επεσήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη, αλλά και τις επιχειρήσεις επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία.

Η ανεξάρτητη αρχή τονίζει την ανάγκη σεβασμού -σε κάθε στάδιο- της διαδικασίας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης κάθε ατομικής διοικητικής πράξης και ιδίως αυτών που έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας και την απόρριψη αιτήματος προστασίας.

Επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη διασυνοριακής συνεργασίας όλων των εµπλεκόµενων κρατών, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες κατά την άφιξη και διέλευση προσφύγων και µεταναστών και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωµάτων τους.

Υπογραμμίζει, εξάλλου, την ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των αλλοδαπών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα για τα δικαιώματά τους, καθώς και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here