Συνήγορος του τηλεθεατή; Ευχαριστώ δε θα πάρω!

6
79

Δέχτηκα την ευγενική πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε κ. Λ. Ταγματάρχη να αναλάβω καθήκοντα Συνηγόρου του Τηλεθεατή. Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της πρότασης αυτής και της αποδοχής της από ‘μένα (λόγω του ότι έχω ασχοληθεί με τους Κώδικες Δεοντολογίας και Αυτοδέσμευσης στα ΜΜΕ), άνωθεν και έξωθεν πιέσεις ασκήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση για ν’ ακυρωθεί η απόφαση (με διάφορες προφάσεις όπως αυτή της open.gov).

Επειδή ποτέ δεν ζήτησα τίποτα από καμία κυβέρνηση ούτε συμμετέχω στις «πανάρετες» διαδικασίες του open.gov (δηλαδή της μεταβάπτισης του «δικού μας» σε άξιο), κι επειδή ένας θεσμός διαφάνειας και προστασίας του πολίτη-τηλεθεατή δεν πρέπει να συναρτάται με τα πολιτικά πιστεύω των επιστημόνων,

                                                                Δηλώνω

Για λόγους συνέπειας & δεοντολογίας ότι ουδεμία σχέση θέλω να έχω με τις εν λόγω διαδικασίες.

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΔΑΣΚΑΛΕ! ΚΑΛΑ ΞΗΓΗΘΗΚΕΣ. ΑΣ ΒΡΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ «ΜΗΝ» ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

 2. Αγαπητέ κ. Καθηγητά

  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας ξέρετε ποιο είναι? ότι άνθρωποι σαν και σας ουσιαστικά ΄΄παραιτούνται΄΄ λόγω των διαφόρων ΄΄πιέσεων΄΄ όπως λέτε ώστε να εισέλθουνε ΄΄δικοί τους (δηλαδή των άλλων)΄΄

  Λυπάμαι, αν είναι έτσι όπως τα λέτε θα έπρεπε όχι μόνο να μην ΄΄εγκαταλείψετε΄΄ αλλά να βγείτε ευθαρσώς και να καταγγείλετε ονομαστικά τις ΄΄άνωθεν και έξωθεν πιέσεις΄΄
  Είναι δυνατόν να υπάρχουν πρόσωπα που προωθούν δικούς τους όπως λέτε σε βάρος της αξιοκρατίας και να τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν αυτό το θεάρεστο! (ποιου Θεού δεν ξέρω) έργο τους?

  Αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, ένας έγκριτος εγκληματολόγος, τότε σε τι να ελπίζει ο απλός πολίτης που μετέχει σε δήθεν αξιοκρατικούς διαγωνισμούς και προκυρήξεις?

  Ξανασκεφτείτε το

 3. Πλήρης αποκατάσταση και τιμή για εσένα οι «άνωθεν» και «έξωθεν» πιέσεις. Σε ευχαριστούμε που συνεχίζεις να είσαι ο δάσκαλος που γνωρίζουμε και πιστεύουμε.

 4. Κύριε καθηγητά,
  τί θέλετε και μπλέκετε με το σύστημα; Γνωρίζατε από την αρχή ότι οι κρατούντες (ειδικά εκεί στην ΕΡΤ το έχουν αποδείξει πολλάκις), δε θα σας έλεγαν την αλήθεια, δε θα τηρούσαν τις υποσχέσεις που σας είχαν δώσει, δε θα κρατούσαν το λόγο τους; Έχετε υποστεί και στο παρελθόν τα μύρια όσα από την κρατική εξουσία και τους παρατρεχάμενούς της, δεν πήρατε μαθήματα; Πιστεύατε πραγματικά ότι θα σας άφηναν ελεύθερο να αθροιστείτε με τους πολίτες και τα προβλήματά τους; Πιστεύατε πραγματικά ότι στην ΕΡΤ πνέει φρέσκος αέρας δημιουργίας και νέας αντίληψης; Τον κομματισμό, τα ρουσφέτια, τη διαπλοκή κλπ, ποιος τα εφάρμοσε με άψογο τρόπο στον τόπο μας και συνεχίζει να το κάνει, αλαζονικά, αυταρχικά, η κρατική τηλεόραση και τα παράγωγά της, το γνωρίζετε καλά αυτό. Οι πολίτες θα ένιωθαν κατά μια έννοια δικαιωμένοι αν καταγγείλετε με ονοματεπώνυμο, καθαρά και ξάστερα, όλα, όσα έχετε υποστεί. Γιατί δε μιλάτε; Μήπως και εσείς καταλήξατε να είστε ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας, ένα μέρος του συστήματος; Συνήθως, κύριε καθηγητά, πολεμάμε αυτό που στο τέλος και εμείς γινόμαστε.
  Λυπάμαι.

 5. Κύριε καθηγητά πολύ καλά κάνατε και τους γυρίσατε πίσω την πρόταση, αλλά θα έπρεπε να καταγγείλετε ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ και τους ΄΄άνωθεν΄΄ και τους ΄΄έξωθεν΄΄. Γιατί πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσουμε να έχουμε τις άθλιες ορδές των ημετέρων κάθε χώρου, να κυριεύουν ΟΛΑ τα πόστα, όταν κυβερνάει το κόμμα τους.
  Και γιατί όταν κι εσείς κάνετε πίσω, τους δίνετε χώρο και χρόνο να δράσουν…
  ΄΄οι κακοί υπάρχουν όσο οι καλοί αδρανούν…΄΄ κι ας μην πρόκειται για αδράνεια δική σας, αλλά μάλλον για αηδία που την συμμεριζόμαστε όλοι. Ιδίως όσοι γνωρίζουμε εξ ιδίων, ανάλογες τακτικές και πρακτικές.

 6. αγαπητέ κ. καθηγητά, συγχαρητήρια, για άλλη μια φορά σας θαυμάζω. σας γνωρίζω απο το ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, εάν έχετε κάποια σχέση με την οικογένεια αυτή… σ όποιο μετερίζι και βρεθήκατε το υπηρετήσατε με τιμιότητα και αξιοπρέπεια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here