Συρία: 7.000 νεκροί και 155.000 τραυματίες το 2015 σε ιατρικές δομές των MSF

0
2

 

Συνολικά 7.000 νεκρούς και 155.000 τραυματίες λόγω του πολέμου στη Συρία έχουν καταγράψει ήδη το 2015 μόνον τα νοσηλευτικά κέντρα που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), σύμφωνα με έκθεση της μκο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο απολογισμός αυτός είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικός» καθώς «τα 70 νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα εκστρατείας που λαμβάνουν τακτικά βοήθεια από τους MSF αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό μέρος των ιατρικών δομών στη Συρία», επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σε αυτόν τον απολογισμό οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 30% με 40% των θυμάτων, «το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι ζώνες που κατοικούνται από αμάχους αποτελούν διαρκώς τον στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών ή άλλου είδους επιθέσεων», αποκαλύπτουν οι MSF. Οι υψηλότεροι αριθμοί νεκρών και τραυματιών αντιστοιχούν σε «πολλές μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις και στην είσοδο των ρωσικών, των γαλλικών και των βρετανικών αεροπορικών ενόπλων δυνάμεων στη σύγκρουση στη Συρία», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, 63 δομές που υποστηρίζονται από τους MSF έχουν δεχθεί 94 αεροπορικά πλήγματα και πυρά ρουκετών, από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 12 από τις εγκαταστάσεις αυτές και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 81 μέλη του ιατρικού τους προσωπικού.

«Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου στη Συρία, οι υποδομές για την υγεία έχουν αποδεκατιστεί», σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της.

Τη Δευτέρα πέντε ιατρικά κέντρα, εκ των οποίων ένα που υποστηρίζεται από τους MSF, αποτέλεσαν στόχο πυραύλων, όπως και 2 σχολεία στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Από τα πυρά αυτά έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην έκθεσή της η οργάνωση αναφέρεται επίσης σε τέσσερις επιθέσεις με «διπλό αντίκτυπο», όπως αποκαλούνται, καθώς πλήττουν σωστικά συνεργεία ή νοσοκομειακές εγκαταστάσεις λίγο μετά την πρώτη επίθεση, την ώρα που τα συνεργεία φτάνουν εκεί ή που οι τραυματίες μεταφέρονται σε ένα κέντρο υγείας.

«Η υποχρέωση να προστατεύονται οι άμαχοι από τις εχθροπραξίες δεν τηρείται», την ώρα που σχολεία, κλινικές, τεμένη και αγορές τίθενται «σκόπιμα» στο στόχαστρο, ενώ αυτό συνιστά «μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζουν οι MSF.

Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες πολέμου, η μκο αναφέρει και περιπτώσεις «λιμοκτονίας». Στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, στην περιοχή της Δαμασκού, όπου δεν είχε επιτραπεί η είσοδος σε αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού με ιατρική βοήθεια ή τρόφιμα, 49 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου και της 29ης Ιανουαρίου, καταλήγουν οι MSF.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here