Συρία: Υπό όρους δεκτή η κατάπαυση του πυρός από την αντιπολίτευση

0
12

 

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο.

Η HCN «δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η εκεχειρία θα πρέπει «να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές».

Ο επικεφαλής της, ο Ριάντ Χιτζάμπ, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο το καθεστώς του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του «θα δεσμευτούν να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειές τους».

Με βάση την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα ΗΠΑ και Ρωσία, η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου (Σάββατο) ώρα Δαμασκού. Οι εμπόλεμες πλευρές έχουν διορία μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου για να γνωστοποιήσουν στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία ότι θα εφαρμόσουν την εκεχειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here