Σύσκεψη Μαξίμου – Αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις Eυρωπαίων εταίρων

0
4

 

Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η σύσκεψη είχε αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο αυτόματος μηχανισμός, που προτείνει η κυβέρνηση για τα προληπτικά μέτρα, αποτελεί τη βάση συζήτησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όπως είπαν «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα».

Σημείωναν επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές με ομολόγους του για το θέμα αυτό, ενώ χαρακτήριζαν πολύ θετική και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι τα εξής:
1. Ιδιαίτερη ικανοποίηση από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

2. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

3. Εξαιρετικά θετικές οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

4. Ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

5. Διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν χάσει ήδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here