Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις και το κρίσιμο Eurogroup

0
7

 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς.

Κύριος στόχος είναι να εκτιμηθεί η κατάσταση βάσει των εξελίξεων μετά τις Βρυξέλλες όπως και να προετοιμαστεί η κυβερνητική γραμμή ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 18 του μήνα.

Η κυβέρνηση «αναζητά» τα ισοδύναμα, ώστε να αποσυρθούν από το κείμενο Γιούνκερ η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η ένταξη του ρεύματος στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και να καλυφθεί το κενό των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνητικές εκτιμήσεις και σε αυτές των θεσμών.

Στις δηλώσεις ή διαρροές που δημιουργούν κλίμα διορίας μερικών ωρών ή μερικών ημερών, καθώς και την αίσθηση ότι οι δανειστές ουσιαστικά δίνουν στην πρότασή τους χαρακτήρα «take it or leave it» η κυβέρνηση απαντά (με άλλο ένα με non paper) επαναλαμβάνοντας:

·  Ότι διεκδικεί ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα

·  τις δικές της προϋποθέσεις για συμφωνία, δηλαδή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιάρθρωση του χρέους και ισχυρό επενδυτικό πακέτο

·  ότι θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα ανοιχτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό και το χρέος, καθώς και πως είναι έτοιμη για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία

·  ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές πάντως έχουν διαψεύσει τα σενάρια περί τελεσίγραφου και εκφράζουν την «ετοιμότητά» τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here