Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Ραχόι – Σάντσεθ στο ισπανικό debate

0
9
Spain's Prime Minister and ruling People's Party (PP) leader Mariano Rajoy (R), one of the four leading candidates for Spain's national election, gestures during a live televised debate with Socialist leader Pedro Sanchez (L) as host Manuel Campo Vidal watches in Madrid, Spain, in this still image taken from video on December 14, 2015. REUTERS/Academia TV via Reuters

 

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν τηλεοπτικά οι δύο κυριότεροι πολιτικοί αντίπαλοι των ισπανικών εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να προσελκύσουν όσον το δυνατό περισσότερους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο σοσιαλιστής ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, το βράδυ της Δευτέρας, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου debate, o κ. Σάντσεθ αποκάλεσε δύο φορές τον κ. Ραχόι «αναξιοπρεπές πρόσωπο που δεν είναι άξιο να διεκδικήσει την είσοδο στο μέγαρο Μονκλόα», αναφερόμενος  στα σκάνδαλα που συνταράσσουν την παρούσα κυβέρνηση.  Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος  αντέδρασε έντονα, λέγοντας «σε τέτοιο σημείο έχουμε φθάσει» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του για «κακοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι «έντιμος άνθρωπος».

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς στάθηκε ιδιαίτερα επιθετικός όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για δημιουργία 2 εκ. θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντάς του ότι ευθύνεται για χιλιάδες απολύσεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, για αύξηση του ΦΠΑ, για τους αντεργατικούς νόμους, οι οποίοι προτάσσουν την προσωρινή απασχόληση και την μισθολογική απαξίωση, την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης φαρμάκων στους ασθενείς.

Με ιδιαίτερη έμφαση και επιμονή, ο κ. Σάντσεθ έθεσε το ερώτημα εάν υπήρξε όντως διάσωση των ισπανικών τραπεζών το 2012-13, με τον κ. Ραχόι να αποφεύγει πολλάκις να απαντήσει, έως ότου έδωσε μία γενική αρνητική απάντηση.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός  στάθηκε στα πεπραγμένα των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση Θαπατέρο, που άφησαν ένα τεράστιο έλλειμμα στη χώρα, του αντέτεινε τις ευθύνες του κόμματός του για το σκάνδαλο ERE στην Ανδαλουσία με τις παράνομες επιδοτήσεις και υπενθύμισε στον κ. Σάντσεθ ότι κι ο ίδιος ήταν στο ΔΣ της Τράπεζας της Μαδρίτης που την έφερε στη χρεοκοπία. Παράλληλα, τον κατηγόρησε για τις θέσεις του πάνω στο θέμα των αμβλώσεων.

Οι δύο αντίπαλοι διαφώνησαν εντόνως και στο θέμα των προσφύγων, με τον κ. Σάντσεθ να κατηγορεί τον συντηρητικό πρωθυπουργό ότι κωλυσιεργεί την εγκατάσταση οικογενειών από τις εμπόλεμες ζώνες.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που απουσίαζαν από τον τηλεοπτικό διάλογο, έκαναν λόγο για απόπειρα αναβίωσης του δικομματισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here