Τα μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» – Φωτιά η νέα έκτακτη εισφορά και ο ΕΝΦΙΑ

0
6

 

Αντιμέτωπα με μια νέα φοροκαταιγίδα θα βρεθούν εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα κοκτέιλ φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνει:

– Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με «ψαλίδισμα» του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 9.100 ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες.

– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ ο οποίος εξισώνεται με τον ΕΦΚ στη βενζίνη.

– Αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

– Αύξηση του φόρου ακινήτου για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

– Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.

– Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

– Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, την ώρα που η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, ενώ παγκοσμίως βρισκόμαστε πιο χαμηλά μόνο από την Τουρκία, την Ιορδανία, την Γκαμπόν, την Τανζανία και την Τζαμάικα!

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης επιβαρύνσεις έρχονται για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εξαίρεση όσους καλύπτονται από το νέο έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, τους φορολογουμένους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και «μπλοκάκι», όσους εισπράττουν ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, αυτές οι επιβαρύνσεις φέρεται να μην αγγίζει την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

800 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι προκύπτουν από τη νέα φορολογική κλίμακα, από την οποία προκύπτουν:

«Ψαλίδι» αφορολόγητου στις 9.090 ευρώ

Επιπλέον 100 ευρώ φόρος ως 20.000 ευρώ εισόδημα

Έως 550 ευρώ παραπάνω φόρος μέχρι 25.000 ευρώ

Επιβάρυνση 900 ευρώ για εισόδημα 40.000 ευρώ.

Πιο βαριά κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ θα είναι και η έκτακτη εισφορά, που φέρνει επιβαρύνσεις από τις 18.000 ευρώ και πρόσθετο φόρο 526 ευρώ για 40.000 ευρώ εισόδημα.

Υπό μελέτη είναι ένας πιο «βαρύς» κατά 200 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για πολλά και ακριβά ακίνητα, ενώ πιο «αλμυρός» κατά 250 εκατ. ευρώ θα είναι ο φόρος για εισόδημα από ακίνητα.

«Πρέπει να πάμε σε μια λογική δίκαιων φόρων. Αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε νέα φορολογικά μέτρα στη διαπραγμάτευση που να μοιράσουν όσο πιο δίκαια και αναλογικά μπορούν το φορολογικό βάρος το οποίο έχουμε δεχθεί» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here