Τάμτα: Υπήρχαν μέρες που τρώγαμε έναν κύβο ζωμού σε νερό

0
23

Συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές  της Τάμτα για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε στη Γεωργία μετά την απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια συνέντευξή της σε γνωστό περιοδικό.

«Όλη αυτή η αγωνία για το αύριο δεν μου είναι καθόλου ευχάριστη. Μέσα μου έλεγα “Θεέ μου, δεν θέλω να το ξαναπεράσω”. Με τρόμαξε πολύ όλο αυτό, γιατί και στη Γεωργία, όταν ξεκίνησαν οι αλλαγές στη ζωή μας, δεν φανταζόμασταν το σημείο που θα έφταναν. Να έχεις ρεύμα δύο ώρες την ημέρα. Να κάθεσαι όλο το βράδυ στην ουρά για να πάρεις ψωμί με κουπόνι. Θυμάμαι ότι στεκόμασταν στην ουρά από το βράδυ, αλλάζοντας ο ένας τον άλλον, γιατί αν δεν ήσουν σχετικά μπροστά όταν θα ερχόταν το φορτηγό με το ψωμί, όταν έφτανε η σειρά σου μπορεί και να είχε τελειώσει. Θυμάμαι ότι πολλές φορές πήγαινα στους γείτονες για να βρω κάτι να φάω. Υπήρχαν μέρες που αντικαθιστούσαμε ένα κυρίως γεύμα με έναν κύβο για ζωμό, διαλυμένο σε ζεστό νερό, σαν σούπα» .

Εμφανώς σοκαρισμένη από το διχασμό στην ελληνική κοινωνία είπε: «Βρήκα πολύ στενάχωρο πως μέσα σε τρεις μέρες ο κόσμος άρχισε να τσακώνεται μεταξύ του με πολύ βαριά λόγια. Αυτός ο διχασμός ανάμεσα σε ανθρώπους που ξέρω πόσο φίλοι είναι με φόβισε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχαν συμβεί τότε στη Γεωργία ήταν αυτός ο διχασμός: ο γείτονας που έβριζε τον άλλο γείτονα κι έκοβαν την “καλημέρα” – τόσα χρόνια μετά κάποιοι εξακολουθούν να μη μιλάνε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here