Το ταγκό του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ταλιμπάν

15
153

Εάν ο Τσεμ Οζντεμίρ, ο αρχηγός των Πρασίνων στη Γερμανία, που δεν είναι ούτε η προέκταση της Άγκελα Μέρκελ, ούτε το φερέφωνο του καζινοκαπιταλισμού, χαρακτηρίζει κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αυτό έχει κάποια σημασία. Πολύ περισσότερο όταν επισημαίνει ότι η μόνη ελπίδα είναι «να μην υποκύψουν οι Έλληνες ψηφοφόροι στον πειρασμό ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπόσχονται απλές λύσεις, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν».

Οι επόμενες εκλογές είναι, όντως, οι πιο κρίσιμες εκλογές της Mεταπολίτευσης. Διότι ενώ διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το κριτήριο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν την κάλπη οι ψηφοφόροι: πρώτον, αν θα πάνε στην κάλπη, και, δεύτερον, τι θα κάνουν όταν πάνε. Υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μεγάλο ποσοστό, όπως και στις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, να μην πάνε καν στην κάλπη. Επίσης, είναι πιθανό πολλοί να σκορπιστούν σε μικρά κόμματα, παρότι φάνηκε καθαρά ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά να απαντηθεί το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και το δίλημμα είναι σαφές: παραμονή στην Eυρωζώνη, με αναγνώριση των συμφωνηθέντων και διαπραγμάτευση για βελτίωση των όρων της οικονομικής εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της ή άτακτη και συγκρουσιακή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή όχι μόνο στη δραχμή, αλλά και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται αν γίνει κάτω από τις σημερινές συνθήκες, και κυρίως με την πλειοψηφία των Ελλήνων να διαφωνούν με την έξοδο: τη μεγάλη φτώχεια και τη μεγάλη γκρίνια.

Οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται να θέλουν την παραμονή στην Eυρωζώνη, παρά τα Μνημόνια. Αρκετοί, όμως, ενώ θέλουν το ευρώ, αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές είναι μερκελιανού τύπου, είτε είναι πιο ήπιες. Και βρέθηκαν στις 6 Μαΐου τρεις ακόμη πολιτικοί φορείς – πέρα από το ΚΚΕ που πάντοτε τις αρνείται με συνέπεια και προτείνει άλλες – να στεγάσουν αυτούς τους Έλληνες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κόμματα που υπερασπίζονται την ιδέα της αποκόλλησης της χώρας από την Eυρωζώνη – αυτό είναι το βασικό σημείο σύγκλισης, ανεξάρτητα από τις άλλες διαφορές – είναι προϊόντα της ηγεμονεύουσας γερμανογαλλικής πολιτικο-οικονομικής ελίτ. Είναι παιδιά της στην κυριολεξία. Υπάρχει μια αμφιβολία αν είναι παιδιά της από σκοπιμότητα ή εξ αντανακλάσεως. Και οι δύο θεωρίες έχουν ισχυρά ερείσματα. Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι οι χειρισμοί της Γερμανίας στην ελληνική κρίση ήταν μελετημένα καταστροφικοί, ώστε να προκύψει μια κατάσταση σαν αυτή που προέκυψε και που ορισμένοι αρθρογράφοι γερμανικών εφημερίδων είχαν προβλέψει με φανερή κακεντρέχεια πριν από δύο χρόνια, το πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς, όχι τι θέλουν οι Ταλιμπάν του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Αυτοί, μαζί με κάποιους εγχώριους ανθυποταλιμπάν, μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με την εισβολή ακραίων φωνών και φυσιογνωμιών στην ελληνική πολιτική σκηνή, επειδή έτσι διευκολύνεται το παιχνίδι τους. Εμείς, όμως, που πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη; Εμείς έχουμε χρέος να μη μασήσουμε τα λόγια μας και να μιλήσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους συμπατριώτες μας. Και να τους πούμε:

Μόνο αφελείς ή ιδιοτελείς ή ψεύτες μπορούν να ισχυρίζονται ότι στη σημερινή συγκυρία οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά, μπορεί να επιβάλει τους όρους της στους δανειστές της χώρας.

Μόνο αφελείς ή ιδιοτελείς ή ψεύτες μπορούν να λένε ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να εκβιαστούν από μια ελληνική κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά, να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων, ακόμη και αν δεν τηρηθούν οι όροι της (όντως οδυνηρότατης) δανειακής σύμβασης.

Μόνο αφελείς ή ιδιοτελείς ή ψεύτες μπορούν να λένε ότι στη σημερινή συγκυρία συμφέρει τους Έλληνες και την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή.

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, αν και οικτρά απογοητευμένοι από το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό της χώρας, ταπεινωμένοι από την ύβρι των επιτηρητών τους, εξοργισμένοι από τον μοντέρνο ανθελληνισμό που επικρατεί αυτή την εποχή στην Ευρώπη, αλλά και καθημαγμένοι από τον οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι «αγορές» και τα πολιτικά τους φερέφωνα εναντίον μιας πολιτικά άφρονης Ελλάδας – με ευθύνη και εκείνου του πολιτικού προσωπικού που τώρα κάνει πρόβες για το ρόλο του Δαϋίδ, του Λεωνίδα ή του Ντούπτσεκ – δεν θα υποκύψουν, τελικά, στον πειρασμό του επικίνδυνου λαϊκισμού και του μαξιμαλισμού που φοβάται ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία. Διότι αν το κάνουμε, θα επιβεβαιώσουμε όλα τα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν για τον Έλληνα στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Και φιλότιμο μπορεί να έχουμε, υπομονή μπορεί να κάνουμε, αλλά ηλίθιοι δεν είμαστε. Γνωρίζουμε τα όριά μας και μετράμε τον καιρό.

Ας πούμε λοιπόν Nein, Danke στο ταγκό που μας καλούν να χορέψουμε πριν από την καταστροφή μας οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού. Ας επιβραβεύσουμε στις επερχόμενες εκλογές πολιτικές δυνάμεις με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ας θυμηθούμε ξανά τη σοφή λέξη «μέτρον». Και όσοι μεθυσμένοι από τα ανεπάντεχα ποσοστά το ξέχασαν, ας χορέψουν το ταγκό, αλλά χωρίς εμάς. Αν και όταν έρθει η ώρα να πούμε στους Πέρσες This is Sparta, ας φροντίσουμε τότε να το πούμε όλοι μαζί πριν τη σύγκρουση, όχι μόνο ο αριστερός ψάλτης. Οι νέοι Πέρσες, άλλωστε, δεν βλέπουν αριστερούς και δεξιούς. Έλληνες βλέπουν…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚάθε Τρίτη μισοτιμής ο καφές και το φαγητό…
Επόμενο άρθροΟ θρίαμβος με τη τραγωδία απέχουν μόλις ελάχιστα εκατοστά…
Ο Θανάσης Γκότοβος γεννήθηκε το 1951 στην Ήπειρο. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή (Τμήμα Επιστημών της Αγωγής) με θέμα "Γλώσσα και αλληλεπίδραση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Δυτικό Βερολίνο". Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από το 1989 είναι καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στο πεδίο της ειδίκευσής του ανήκουν οι Θεωρίες των εκπαιδευτικών οργανισμών, η Διδακτικής της γλώσσας και της ιστορίας, οι Θεωρίες της κοινωνικοποίησης και η Διαχείριση της ετερότητας στην εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντε πάμε δηλαδή να ξαναψηφίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα ΠΑΣΟΚ ΝΔ!! Ωραία η λογική του υπογράφοντα το άρθρο. Ας σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα΄!! Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές; Οι διευθαρμένοι πολιτικοί της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τα έχουν πάρει από την SIEMENS ή ο αριστερός Τσίπρας που τρέμουν στην Ευρώπη μην και βγούμε από το μνημόνιο και χαλάσει τα σχέδιά τους;

  Θα ήθελα επίσης να πω στον συγγραφέα του άρθρου που χωρίς να θέλω να τον προσβάλλω φαίνεται προχωρημένης ηλικίας (όπως οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να προσέξουν πάρα πολύ καλά τι θα ψηφίσουν. Πραγματικά κρίνεται το μέλλον της χώρας αλλά περισσότερο των νέων μιας και οι μεγάλοι (κακά τα ψέματα) δεν έχουν να χάσουν και πολλά πράγματα. Να ακούσουν λίγο τους νέους και τα επιχειρήματά τους και να μην είναι παγιδευμένοι στον συντηριτισμό τους

 2. Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια, κ. Γκότοβο. Είναι επιτέλους ώρα να αναδειχθεί το γεγονός και όχι η ιδέα, όπως και ο κ. Ράμφος επεσήμανε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην Έλλη Στάη. Παρορώντας εσκεμμένα το γεγονός, το μηρυκαστικό μάσημα της ιδέας, είναι η απόπειρα ανάληψης της ευθύνης και η μητέρα του ψέματος. Ας αναλογιστούμε δε ότι τόσο τα ιδεολογήματα, που υψώνουν τείχη, αποπροσανατολίζουν τον ορθό λόγο και ναρκοθετούν την ενότητα, με επίκληση του θυμικού, όσο και η εκφορά του ψέματος, που παράγονται σε μία τέτοια συγκυρία, απολύτως συνδέονται με ανθρώπους ανίκανους και ανεπαρκείς, ως εκ τούτου ανασφαλείς, που όμως από περίσσιο ναρκισσισμό, θα προτιμήσουν την ολική καταστροφή μας μαζί με τη δική τους αυτοκαταστροφή.

 3. Η αντικατάσταση των διεφθαρμένων πολιτικών παλιού τύπου δεν μπορεί να γίνει με νέους με νοοτροπία «Τσοβόλα δώσ’τα όλα» και «πόροι (όχι λεφτά) υπάρχουν». Και αυτό είναι το πρόβλημα του τόπου: δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική πρόταση που θα αντικαταστήσει το απερχόμενο πολιτικό προσωπικό. Υπάρχει μόνο απελπισία, φόβος και αγανάκτηση που συνοδεύονται από ανάλογες κινήσεις. Σ’αυτή την συγκυρία ευνοούνται όσοι τάζουν λύσεις που θεωρούν ότι μπορούμε άμεσα (ή έστω με λίγη προσπάθεια) να γυρίσουμε σε όσα είχαμε πριν λίγα χρόνια. Η πραγματικότητα (πλήρης σχεδόν αποβιομηχάνιση, μείωση του τουριστικού ρεύματος, ελλειπής γεωργική παραγωγή κ.λπ.) δείχνει ότι θα χρειαστούμε πολλά χρόνια και πολλή και πολύ συστηματική προσπάθεια για να κατακτήσουμε όσα θα θέλαμε να έχουμε, ξεκινώντας από το να επιστρέψουμε σε αρχέγονες αξίες: λιτότητα, εγκράτεια, εργατικότητα, ευγένεια, συντροφικότητα κ.λπ. Τα ποσοστά δεν λένε τίποτα: το 16% του εκλογικού σώματος (όση συνοχή και αν παρουσιάζει και όποια και αν είναι τα αίτια αυτής), αντιστοιχεί στο 9,9 % του εκλογικού σώματος!! Όποιος θεωρεί ότι αποτελεί πραγματική λύση για τον τόπο θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από αυτό.

 4. Συνονόματε Dimitris, ο αρθρογράφος δεν λέει να μην ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ, λέει να ψηφίσουμε φιλοευρωπαϊκά. Από το σχόλιο σου προκύπτει ότι εσύ πιστεύεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέν είναι φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Άρα τα στελέχη του που μας διαβεβαιώνουν, σε όλους τους τόνους, για το αντίθετο, λένε ψέμματα. Και το χειρότερο παραπλανούν εσκεμμένα το λαό. Ούτε εσύ τους πιστεύεις (αφού δεν πιστεύεις ότι είναι φιλοευρωπαίοι), τότε γιατί τους εμπιστεύεσαι; Δεν βλέπεις, ότι εκτός από ψεύτες, είναι και επικίνδυνοι; Χθες άκουσα έναν από αυτούς να λέει ότι θα σταματήσουν κάθε προμήθεια υλικού για τις ένοπλες δυνάμεις, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην παρατήρηση ότι αυτό σημαίνει ακινησία, μέσα σε λίγες μέρες, όλων των στρατιωτικών μέσων (αεροπλάνων, πλοίων, τανκς, κλπ) απάντησε (με αφέλεια δεν νομίζω γιατί είναι καθηγητής ΑΕΙ, με ανευθυνότητα κρίμα γιατί είναι καθηγητής ΑΕΙ) ότι δεν πειράζει το ρισκάρουμε απένεντι σε Τουρκία και λοιπούς. Γιαυτό λέω ότι είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Ας ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και τη στάση τους και τότε τα ξαναλέμε. Ως τότε μακρυά από ανεύθυνους δημαγωγούς, το έχει πληρώσει πολλές φορές και πολύ ακριβά αυτός ο τόπος. Ας διαβάσουμε και λίγο ιστορία και ας βάλουμε μυαλό. Μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με τον Τρικούπη και τον Ελ. Βενιζέλο. Άλλωστε εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και άλλες φιλοευρωπαϊκές επιλογές. Μπορείς πολκύ εύκολα να τις βρεις.

 5. Ο Τσίπρας χθες μίλησε σε συνδικαλιστικά στελέχη. Έχουν συσπειρωθεί και συγκεντρωθεί γύρο από το ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι κρατικοδίαιτοι καρεκλοκένταυροι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Όλοι αυτοί που πεισματικά αρνούνται κάθε βήμα προόδου, που κατά καιρούς προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν, για να μη χάσουν τα προνόμια τους και τη μάσα, αδιαφορώντας για το λαό. Έχουν μαζευτεί όλα τα λαμόγια, που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, (όταν το καράβι βουλιάζει πρώτα τα ποντίκια την κοπανάνε), κοιτάξτε που είναι τώρα τα κολητάρια του Άκη; Ο Φωτόπουλος, ο Μπαλασόπουλος και λοιποί; Οι σύγχρονοι Γκρούεζες (από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» ) η πιό αηδής μορφή της πολιτικής. Με αυτούς θα προχωρήσει τις αλλαγές και τις βαθιές μεταρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα; Με ποιές Συμμαχίες στην ευρώπη; Μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Τσίπρας έλεγε συνέχεια για μέτωπο των νοτίων, απέναντι στη Μέρκελ, με μπροστάρη τον Ολάντ. Τώρα γιατί το ξέχασε; Μήπως γιατί όλοι οι ηγέτες των χωρών του νότου ζητάνε εφαρμογή των συμφωνηθέντων (πρώτος ο Ραχόι και από κοντά οι Μόντι και Κοέλιο); Ή μήπως πηγαίνοντας στη Γαλλία τα έκανε σκ@τ@; Έτσι θα φτιάξει μέτωπα και φιλίες; Ακόμα και ο Μπετίτ και ο γερμανός πράσινος, που πολλές φορές και με πολύ έντονο τρόπο είχαν πάρει το μέρος της Ελλάδας του βάλανε πάγο και του είπαν να συνέλθει, γιατί οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή. αυτά οι φίλοι του, και αυτός με ποιούς συμμαχεί; Με τους ανύπαρκτους γάλλους κουμουνιστές.

 6. Εγώ θα ψηφίσω συριζα για να πάμε στη δραχμή και να ζήσουμε αυτό που αποφύγαμε! Μόνο τότε θα καταλάβουμε την αξία του ευρώ και της ευημερίας που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν λάθος που δε χρεοκοπήσαμε τελικά, με λύπη μου το λέω, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Μόνο όταν χάσεις κάτι, το εκτιμάς. Όσο το έχεις, σου δίνεται η δυνατότητα να λες ότι «υπάρχει άλλη λύση» και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές που μόνο ο Λαζόπουλος μπορεί να λέει, επειδή έχει το ακαταλόγιστο…

 7. Dimitris, εντάξει μην ψηφίσεις εσύ ΠΑΣΟΚ. Ψήφισε το καχέκτυπό του, τον ΣΥΡΙΖΑ… Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλοι όσοι έκαναν αυτά που κατηγορείς το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν την παλινόρθωση του κρατισμού! Αυτό δεν σε ενοχλεί;;;

 8. Φιλοτιμο δεν εχουμε και υπομονη ΔΕΝ θα κανουμε κύριε Γκότοβε για αυτους που μας εξαθλιώνουν.Αλλιώς θα ημασταν Ηλίθιοι (οχι οτι δεν υπηρξαμε δηλαδη).’Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ.

 9. «Διότι αν το κάνουμε, θα επιβεβαιώσουμε όλα τα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν για τον Έλληνα στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια» γιατί φυσικά τι είναι πιο σημαντικό να έχεις να φας ή τι γνώμη θα έχουν οι ευρωπαίοι για σένα…
  Ας θυμηθούμε ξανά τη σοφή λέξη «μέτρον» γιατί όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έχουν διδάξει για το πως μπορούν να κλέβουν με μέτρο…

 10. Κε Γκοτοβε δεν τρομαζετε πια κανεναν!
  Βαρεθηκαμε εσας και την δικια σας Ελλαδα! Ειστε πολυ μεγαλος σε ηλικα και βολεμενος για να αποφασιζετε εσεις
  για το μελλον τοσων παιδιων!
  Ακομα και τιποτα να μην εχει να δωσει ο Τσιπρας πουλαει ΕΛΠΙΔΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!
  Τα κομματα σας μας τα πηραν ακομα και αυτα περα απο δουλειες και χρηματα…
  Και αν ειναι δυνατον να μας προβαλλετε την αποψη του ΤΟΥΡΚΟΓΕΡΜΑΝΟΥ, ΦΑΙΔΡΟΥ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ Οζντεμιρ που αναθεμα και αν εχει πει μια σοβαρη αποψη στην πολιτικη του ζωη! Αυτος θελει να μας βοηθησει; ε λοιπον δεν θελουμε αλλη βοηθεια!

  Αν θελετε την αποψη ενος πραγματικα μεγαλου Γερμανου της εποχης μας διαβαστε το ποιημα του Γκουντερ Γκρας…..

 11. Τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ οι κολλητοί του Ακη και του Γιωργάκη πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα αυτούς δεν τους φοβάμαι χορτάτοι είναι τους άλλους που είναι εκει θεωρώ επικίνδυνους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here