Τάσος Γιαννίτσης: Ημίμετρα στο ασφαλιστικό

0
4

 

Την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα χρειάζεται μια μεταρρύθμιση με ορίζοντα 20ετίας, αντί για μέτρα βραχείας πνοής που μέσω συνεχών ανατροπών φέρνουν τους ασφαλισμένους προ τετελεσμένων γεγονότων, εκφράζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο πρώην υπουργός Εργασίας, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι διαφωνεί με τη θέση «να περιμένουμε να επανέλθει η μεγέθυνση ή να αυξηθεί η απασχόληση για να βελτιωθούν τα μεγέθη του ασφαλιστικού», τονίζοντας ότι στη 10ετία πριν από την κρίση τα συσσωρευμένα ελλείμματα του ασφαλιστικού αντιπροσώπευαν το 83% της συνολικής αύξησης του χρέους.

Χαρακτηρίζει δε λάθος τη διάκριση «αγρότες» και «μη αγρότες», τονίζοντας ότι επιβάλλεται ίδια μεταχείριση όλων με βάση το εισόδημα.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο του PSI στο ασφαλιστικό, τονίζει ότι η σχετική συζήτηση δεν ωφελεί την Ελλάδα, η οποία πρακτικά έκανε «ζαβολιά», αναπληρώνοντας τις απώλειες από το «κούρεμα» μέσω των επιδοτήσεων στα ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κληθείς να αξιολογήσει το σενάριο με βάση το οποίο θα είχε τελικώς εφαρμοστεί η πρόταση που ο ίδιος εκπόνησε το 2001, εξηγεί πώς «τα δημοσιονομικά μεγέθη πιθανότατα θα ήταν στην ίδια ή παρεμφερή άσχημη κατάσταση» αλλά και πώς υπό προϋποθέσεις το ασφαλιστικό σύστημα «δεν θα είχε λάβει τον έντονο καταστροφικό χαρακτήρα τον οποίο έλαβε το 2009 και μετά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here