Τelegraph: Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει

0
10

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει εκτιμά σε δημοσίευμά της η Τelegraph, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του άμεσου μέλλοντος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει λόγω του λανθασμένου Μνημονίου που της έχει επιβληθεί».

Οι ξένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού παραείναι ισχνή για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2015 πρέπει να περάσουν από τη Βουλή περίπου 60 προαπαιτούμενα. Πρόκειται για νόμους που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στη ζωή των Ελλήνων. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα «τρέξει» και το πρώτο review από την πλευρά των δανειστών. Θεωρητικά, αναφέρει η Telegraph, τα άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου δεν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά ουδείς γνωρίζει τι είδους αντίδραση θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας μέσα στο κόμμα. Σε περίπτωση που αποτύχει να σημειώσει πρόοδο, τότε θα χάσει πόντους και στην επικείμενη συζήτηση για το χρέος.

Ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics, λέει: «Είναι απίθανο να δούμε τον Τσίπρα αν υποχωρεί συνολικά και να δέχεται κάθε μέτρο που θα θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές. Φοβάμαι πως οι ημέρες των επίπονων και μακρών διαπραγματεύσεων, αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες, δεν έχουν απαραίτητα τελειώσει».

Ο Γκιγιόμ Μενουέ, οικονομολόγος της Citi, περισσότερο πραγματιστής, αναφέρει: «Το τρίτο πρόγραμμα είναι απίθανο να λύσει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ θα τεθεί υπό συζήτηση τα επόμενα τρίμηνα».

Για «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της Αθήνας κάνει λόγο και ο Guardian.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει πως οι αναλυτές θέτουν εν αμφιβόλλω το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή τις δρακόντειες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και οι οποίες περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο. Εάν αυτές δεν γίνουν, τότε θα επανέλθει ξανά το ακραίο σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, συνομίλησε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ με απλούς Αθηναίους που με τη σειρά τους δηλώνουν προβληματισμένοι για το πώς ο Τσίπρας θα καταφέρει να φέρει βόλτα το νέο Μνημόνιο, αλλά και να τηρήσει ταυτόχρονα τις όποιες υποσχέσεις έχει δώσει.

Ένας εξ αυτών δηλώνει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών: «Είναι απίστευτο, ο άνθρωπος που πρόδωσε όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει, που επί των ημερών του έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν capital controls και η οικονομία χειροτέρεψε, να γίνεται ξανά πρωθυπουργός. Οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να περνούν δύσκολα. Μας υποσχέθηκε ότι ο ήλιος θα λάμπει, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ελπίζουν ότι η ξαφνική καταιγίδα δεν θα είναι από τις πρώτες υποσχέσεις που ξεχνάει ο Τσίπρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here