Τελεσίγραφο στην Αθήνα για οριστική λύση ή Grexit

0
7

Δραματικό τελεσίγραφο των εταίρων προς την Αθήνα ως την Πέμπτη να καταθέσει τις νέες της προτάσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή. Αν δεν υπάρξει οριστική λύση, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για το «μαύρο σενάριο» που περιλαμβάνει χρεοκοπία και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής χθες οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή θα  είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα.

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Θα πρέπει να καταθέσει την πλήρη πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», δήλωσε  η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Τόνισε επίσης ότι ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Προειδοποίησε ωστόσο  ότι αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα για αυτό και όπως είπε σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές», προειδοποίησε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια εναλλακτική.

«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Υπογράμμισε πάντως πως  η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε πως  ο  Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταθέσει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά τις 12 Ιουλίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, εννοώντας δηλαδή το Grexit.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται επίσης η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τουσκ μίλησε για την πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία και υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι».

«Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε».

Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει «ένα λεπτομερές σενάριο» για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη»σημείωσε.

Αν και όπως είπε ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει πού θέλει τελικά να πάει αυτή τη χώρα.

Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B, προειδοποίησε και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παρατείνουμε άλλο την κατάσταση και ότι η Κυριακή είναι ημέρα αποφάσεων. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για ένα σχέδιο Β», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here