Τέλος στην παράδοση 70 ετών – Με συνέντευξη η επιλογή του νέου ΓΓ του ΟΗΕ

0
5

 

Η επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν θα μοιάζει με τίποτα απ’ όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Από αύριο – Τρίτη – εγκαινιάζεται μια νέα διαδικασία στην Νέα Υόρκη βάζοντας τέλος στη παράδοση σχεδόν 70 ετών που ήθελε τον επικεφαλής του οργανισμού να εκλέγεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με την νέα διαδικασία, οι 8 υποψήφιοι Γενικοί Γραμματείς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, θα αντιμετωπίσουν δημοσίως ερωτήσεις από τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν στείλει πάνω από 500 ερωτήσεις στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί για την περίπτωση.

Μέχρι σήμερα η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού γινόταν με άκρα μυστικότητα και αποκλειστικά από τις 5 χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Βρετανία και την Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της πρωτοβουλίας με τον τίτλο «1 for 7 Billion Campaign», η οποία υποστηρίζεται από τουλάχιστον 750 οργανώσεις παγκοσμίως και η οποία απαιτεί εδώ και καιρό την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικότητας στην επιλογή του προσώπου θα στελεχώσει το κορυφαίο διπλωματικό πόστο του κόσμου.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις πολλες δημόσιες συζητήσεις που αφορούν στο θέμα της επιλογής του επόμενου ΓΓ του ΟΗΕ, με τους υποψηφίους να αυτοπαρουσιάζονται ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου εκπρόσωποι των 193 χωρών-μελών του οργανισμού θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν και αυτοί τις ερωτήσεις τους.

Οι πολίτες θα έχουν και άλλες ευκαιρίες εκτός της αυριανής να θέσουν τις ερωτήσεις τους, ίσως στην επόμενη παρόμοια εκδήλωση που θα λάβει χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους, στις 3 Ιουνίου, στο Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here