Τσίπρας: Τέλος στο κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας

0
7

«Τα προνόμια του κυκλώματος της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας» θα καταργηθούν τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα τόνισε ότι τον αγώνα για την Δημοκρατία δεν πρέπει να τον καπηλευτούν ούτε οι αντιεξουσιαστές ούτε οι υμνητές της χούντας.

«Όσο και αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταργηθούν τα προνόμια για όλους, να τελειώσει αυτό το κύκλωμα που βγήκε εκτός ελέγχου και έφερε την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «ως λαός έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά και έχουμε χαραγμένες στην συλλογική μνήμη μας τις εικόνες των πατεράδων και των παππούδων μας». Και τόνισε ότι «η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει αν η Ευρώπη επιλέξει τη συντηρητική αναδίπλωση πίσω από φράκτες και κλειστά σύνορα. Ήττα της Ευρώπης θα είναι η απομάκρυνσή της από τις αρχές του ουμανισμού και η προσχώρησή της στις φωνές της ακραίας και αντιδραστικής Δεξιάς».
Αναφορικά με τους νέους σημείωσε : «Οφείλουμε να δεσμευτούμε για το μέλλον των νέων, που είναι η κοινωνική κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση». Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ», καθώς όπως είπε «με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο είχαν πληγεί κατάφωρα, πολλές φορές με προσχήματα που δυστυχώς ένωσαν ασύνδετες ιδεολογίες, όπως η νεοφιλελεύθερη με τις ακραίες ακροδεξιές αντιλήψεις».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί την «ωρίμανση μίας βαθιάς ριζοσπαστικοποίησης που ξεκίνησε τα χρόνια της δεκαετίας του 1960» και συνδέεται με το έπος της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι ημέρα έμπνευσης αναστοχασμού αλλά και προβληματισμού. Είναι σημείο διάρρηξης στο συνεχές του αυταρχισμού» υπογράμμισε. «Είναι στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο της καταστολής ή ακόμη και του θανάτου» είπε.

Έκανε αναφορά, τέλος, σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως η αυτοπυρπόληση του Γεωργάκη στη Γένοβα, στους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, στην απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη, στις «στιγμές και όσων βασανίσθηκαν αλλά επέλεξαν να μείνουν άγνωστοι». Ευχαρίστησε ακόμη τους βουλευτές που έδωσαν αγώνες κατά της δικτατορίας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λίγο αργότερα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Μανιό, τον Στάθη Παναγούλη, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και άλλους που ανήκουν σε άλλες πτέρυγες της Βουλής.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here