Τέλος στο θρίλερ στο Μάλι – Τουλάχιστον 27 νεκροί

0
11

 

Εικοσιεπτά σοροί έχουν ανασυρθεί από το ξενοδοχείο Radisson Blu, στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, όπου από το πρωί εκτυλισσόταν τρομοκρατική επιχείρηση ομηρίας δεκάδων ανθρώπων από ενόπλους ισλαμιστές, σύμφωνα με τους κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι ανέφερε ότι πλέον οι δράστες της ομηρίας «δεν κρατούν κανέναν όμηρο».

Mali-hotel_trooper_3505846b

Βέλγος κρατικός αξιωματούχος βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο ξενοδοχείο. Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω Twitter το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βελγίου. Ο Ζεφρί Ντιεντονέ βρισκόταν στο Μάλι για να πραγματοποιήσει σεμινάριο για δημοσίους υπαλλήλους της αφρικανικής χώρας.

Η ομηρία-θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί στο ξενοδοχείο πολυτελείας Radisson της Μπαμάκο, πρωτεύουσας του Μαλί, όπου ένοπλοι ισλαμιστές κρατούσαν ως ομήρους περισσότερους από 100 ανθρώπους, κι ενώ μαλιανές, αμερικανικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καθαρίσουν το χώρο.

mali-radisson-hotel

Οι τρομοκράτες είχαν αρχικά αρπάξει 170 ομήρους, όμως σχεδόν 40 εξ αυτών απελευθερώθηκαν νωρίτερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Μαλί.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου περιγράφει τους δράστες ως τζιχαντιστές, με την εισβολή να έρχεται απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο 129 ανθρώπων στο Παρίσι.

Στο μεταξύ οι υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης- παρακλάδι της αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπαμακό, με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αλ Μουραμπιτούν, μια οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό.

mali-Radisson_Blu_hotel_3505535b

Ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκονταν Γάλλοι και Βέλγοι, ενώ για τουλάχιστον επτά Κινέζους έκανε λόγο το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua. Ο γαλλικός αερομεταφορέας Air France επιβεβαίωσε ότι 12 μέλη πληρώματός της βρίσκονταν στο ξενοδοχείο αλλά απελευθερώθηκαν. Η Air France έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Μαλί.

Διεσώθησαν επίσης έξι Αμερικανοί πολίτες.

Οι ισλαμιστές, από δύο έως δέκα στον αριθμό, πιστεύεται ότι αρχικά απελευθέρωσαν κάποιους ομήρους οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι και μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι. Οι δράστες έφτασαν στο ξενοδοχείο με όχημα που έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Το Μαλί έχει υπάρξει θύμα πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τα τελευταία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here