Τετ α τετ Κέρι – Λαβρόφ

0
6
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) and U.S. Secretary of State John Kerry speak to the media regarding the current situation in Syria, at the United Nations headquarters in Manhattan, New York September 30, 2015. REUTERS/Andrew Kelly

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για το αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου.

«Θα δούμε, θα δούμε», είπε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης στη Ζυρίχη, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν οι συνομιλίες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος και ο Κέρι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο ποιος θα αντιπροσωπεύσει την αντιπολίτευση στις συνομιλίες, ο Λαβρόφ απάντησε ότι αυτό είναι κυρίως ένα ζήτημα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Σταφάν ντε Μιστούρα, όχι για τους δύο υπουργούς. Ο Κέρι δεν σχολίασε και η εκπρόσωπος του Ντε Μιστούρα δήλωσε πως ούτε εκείνη θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις του Λαβρόφ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει τις προσκλήσεις για τις συνομιλίες έως ότου οι μεγάλες δυνάμεις, που προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία και στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συμφωνήσουν στο ποιες αντιπροσωπείες των ανταρτών θα πρέπει να συμμετάσχουν. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και οργανώσεων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here